FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 28. rujna 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

MONTREAL

Kanada je zemlja koja uživa najveći ugled u svijetu, po američkom godišnjem istraživanju o reputaciji pedeset zemalja svijeta u 2011. objavljenoj u utorak. Reputation Institute sa sjedištem u New Yorku htio je ovim istraživanjem ocijeniti "povjerenje, štovanje, divljenje i pozivitno mišljenje javnosti" prema svakoj od ovih zemalja te dojam o kvaliteti života, sigurnosti i brizi za okoliš u tim zemljama. Po odgovorima 42.000 ispitanika, Švedska je na drugom mjestu iza Kanade, a prate ih Australija, Švicarska i Novi Zeland. Japan je na 12. mjestu, a Francuska na 18. Te su zemlje dobro ocijenjene zbog stabilnosti njihova demokratskog režima, visokog BDP-a po stanovniku, aktivnog načina života njihovih stanovnika, visoko razvijenog političkog sustava i neutralnosti prema političkim prevratima u svijetu. Pakistan, Iran i Irak vuku se na začelju popisa 50 promatranih zemalja, SAD je na sredini ljestvice, a Kina u zadnjoj trećini.

BRAZILIJA

Brazilski znanstvenici su tvar dobivenu iz jedne amazonske biljke uspješno ispitali na stanicama raka, što je postignuće koje bi se moglo iskoristiti u proizvodnji djelotvornijih i manje otrovnih lijekova protiv te bolesti, rekao je jedan znanstvenik. Otkrili smo "stanovitu vrstu mikroorganizama koji žive u jednoj biljci, izdvojili smo ih i dobili tvar koju smo ispitali na stanicama raka te zaključili da je djelovala" na neke vrste tumora, rekao je u utorak za agenciju France Presse Rudi Procopio, koordinator u Centru za biotehnologiju u Amazoni (CBA). Nakon prve faze ispitivanja, tvar će se ispitati na životinjama, a tek onda na ljudima, u okviru tog pokusa kojemu se pristupilo prije četiri godine, a mogao bi se iskoristiti u proizvodnji lijekova manje agresivnih za organizam. Procipio nije htio otkriti ime biljke ni na kojim se tumorima radilo ispitivanje, prije nego ono bude gotovo.

OSLO

Nobelova nagrada za mir za 2011. mogla bi odati priznanje aktivistima koji su pridonijeli pokretanju revolucionarnog vala što je zapljusnuo sjevernu Afriku i Bliski istok tijekom "arapskog proljeća". Wael Ghonim, egipatski internetski aktivist i izvršni direktor Googlea, egipatski pokret mladih "6. travnja", jedan od njegovih utemeljitelja Israa Abdel Fattah i tuniska blogerica Lina Ben Mhenni mogli bi biti među dobitnicima te nagrade koja će se dodijeliti 7. listopada. "Čvrsto vjerujem da odbor (za dodjelu Nobelove nagrade) i njegov predsjednik žele reagirati na glavna međunarodna pitanja obuvaćena širokom definicijom nagrade za mir", rekao je Jan Egeland, bivši zamjenik norveškog ministra vanjskih poslova. Rekordan 241 kandidat, među kojima su 53 organizacije, nominiran je ove godine za tu nagradu vrijednu 10 milijuna kruna (1,5 milijuna dolara). Odbor za dodjelu nagrade održat će zadnju sjednicu 30. rujna.

ZUERICH

Francusko-poljski redatelj Roman Polanski primio je u utorak u Zuerichu počasnu nagradu koja mu je dodijeljena 2009. na filmskom festivalu u tome gradu, ali je nije mogao preuzeti zbog toga što je bio uhićen. Polanski je došao po nagradu u crnom odijelu i bijeloj košulji, uz pljesak i ovacije štovatelja. Zaustavio se i podijelio velik broj autograma prije nego je kratko pozirao pred stotinjak prisutnih fotografa, no nije dao izjavu za novinare. "Bolje ikad nego nikad. Ovo je i prigoda da pozdravim i zahvalim svima koji su me podupirali ovdje kroz ovo teško razdoblje", rekao je slavni sineast u razgovoru za švicarsku televiziju TSR. Polanski je rekao da već 40 godina dolazi u Švicarsku i da ondje ima "puno prijatelja".

BOSTON

Većina Amerikanaca vjeruje da pojedinac može mijenjati svijet, a voljni su tu tvrdnju potkrijepiti i akcijom, pokazala je nedavno objavljena anketa provedena na nacionalnom uzorku od dvije tisuće odraslih, piše u utorak bostonski dnevnik Christain Science Monitor. Čak 85 posto odraslih Amerikanaca uvjereno je da svojim djelovanjem mogu popraviti svijet. Njih 91 posto kaže kako je važno da se pojedinci uključe u pozitivne socijalne promjene, a 77 posto da im je uključivanje osobno važno. Studiju su na dvije tisuće odraslih Amerikanaca proveli online sveučilište Walden i agencija za istraživanje tržišta Harris Interactive. Više od polovine ispitanika reklo je kako će se u budućnosti osobno uključiti u neku vrstu socijalne promjene, individualno ili u skupini.

LOS ANGELES

Michael Jackson je "svoj život stavio u ruke" dr. Conrada Murraya i to ga je krivo "povjerenje stajalo života", rekao je u utorak tužitelj David Walgren na početku rasprave u postupku liječniku pop-zvijezde na Vrhovnom sudu Los Angelesa. Proces bi trebao rasvijetliti posljednje sate Michaela Jacksona i ulogu dr. Murraya, optužena da mu je propisao lijek koji je izazvao njegovu smrt u lipnju 2009. Sudbina dr. Murraya, optužena za nehotično ubojstvo, ovisi o poroti od 12 članova - sedam muškaraca i pet žena između 32 i 57 godina - od kojih je polovica priznala da su bili pristaše Michaela Jacksona ili Jackson Fivea. Bude li osuđen, liječnik (58) mogao bi biti kažnjen s četiri godine zatvora.

RIM

Cicciolina, bivša porno zvijezda i nekadašnje platinasta zastupnica talijanskog parlamenta, odlučila je obnoviti političku karijeru u općini Monzi, rekla je u razgovoru za tjednik Oggi koji izlazi u srijedu. "Želimo osnovati stranku tipa optimist futurist. Dosta nam je profitera, manipulanata i korupcije", rekla je Cicciolina, pravim imenom Ilona Staller, koja će u studenom proslaviti 60. rođendan. "Cilj nam je stvoriti stranku poštenih ljudi, antimilitarista, koji se zauzimaju za prava najslabijih. Ići ću među ljude, kao u vrijeme Radikalne stranke i slušati njihove probleme", obećala je Staller koja je 1987. izabrana za zastupnicu te stranke.

BELFAST

Sjevernoirski farmer izbacio je svjetsku pop zvijezdu Rihannu iz polja kukuruza kada ju je vidio kako golišava pozira pred kamerama. Popularna pjevačica, poznata po hitovima "Umbrella", "Rude boy" i "S&M" snimala je u kukuruzištu kod grada Bangora video spot uoči koncerata u Belfastu. Gomila znatiželjnnika okupila se oko polja kada je pjevačica podrijetlom s Barbadosa s ekipom počela snimati scene za promotivni spot. Irski mediji prenose kako je Rihana bila oskudno odjevena, samo u bikini i poderane traperice te da je jedno vrijeme pozirala u toplesu. "Mlada dama je u jednom trenutku bila neprikladno odjevena", rekao je vlasnik imanja Alan Graham, religiozni član lokalnog protestantskog vijeća za irsku televiziju RTE. "Smatrao sam da to nije u redu i zatražio da prekinu snimanje", dodao je.

MIAMI

Organizatori dodjele Latino Grammyja u ponedjeljak su kolumbijsku pjevačicu Shakiru proglasili osobom godine, a nagrada će joj biti uručena na svečanosti koja će se u studenome održati u Los Angelesu. Shakira je ove godine nominirana u tri kategorije, među kojima i u kategoriji albuma godine za njezino ostvarenje "Sale el Sol". Osim za glazbu, Shakiri će nagrada biti uručena i za humanitarni rad koji ostvaruje preko svoje zaklade "Pies Descalzados". "Čast nam je što možemo odati počast ovoj dinamičnoj i duboko socijalno svjesnoj ženi čija je glazbena karijera, ali i društveni i osobni angažman na pružanju pomoći drugima, dirnuo brojne ljude diljem svijeta", rekao je predsjednik Latin Recording Academy Gabriel Abaroa. Zakladi, koju je 34-godišnja pjevačica osnovala u rodnoj Kolumbiji, cilj je omogućiti obrazovanje siromašnoj djeci. Medalju za svoj humanitarni rad primila je nedavno i na svečanosti u Švicarskoj. Pop-pjevačica, koja se zalaže za kvalitetno obrazovanje i socijalnu pravdu djece i mladih, UNICEF-ova je ambasadorica dobre volje, kao i članica ALAS fondacije, koja nastoji zajamčiti zdravstvenu skrb i obrazovanje djeci Latinske Amerike.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙