FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 25. rujna 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

NEW YORK - Hollywoodska filmska zvijezda i bivši političar Arnold Schwarzenegger piše memoare, potvrdio je njegov izdavač u New Yorku, prenosi BBC. Schwarzenegger je početkom godine počeo raditi na pisanju biografije s javnosti nepoznatim piscem, 'ghost writerom'. Knjiga pod naslovom "Total Recall: My Unbelievably True Life Story" trebala bi biti objavljena za otprilike godinu dana, objavio je izdavač "Simon&Schuster". Biografija će pratiti Schwarzeneggerov put iz njegove rodne Austrije, uspjehe u body buildingu, do sjajne karijere u Hollywoodu i obnašanja dužnosti guvernera Kalifornije. "Nitko nema ni izbliza takvu životnu priču. Od siromašnog emigranta do prvoklasnog sportaša, od najveće svjetske filmske zvijezde do guvernera Kalifornije", rekao je Jonathan Karp iz izdavačke kuće "Simon&Schuster". Nije poznato hoće li u memoarima biti obrađena tema njegova razvoda od Marie Shriver nakon 25 godine braka. Par se razveo ove godine nakon što je otkriveno da Schwarzenegger ima dijete s njihovom kućnom pomoćnicom. Schwarzenegger je ured kalifornijskog guvernera napustio u siječnju i izjavio da se namjerava vratiti filmskoj karijeri. Na velike ekrane vratit će se uskoro filmom "The Last Stand", vesternom u kojem glumi šerifa.

BARCELONA - Ljubitelji borbe s bikovima danas će gledati zadnju koridu u Kataloniji, uoči stupanja na snagu zakona koji će zabraniti tu višestoljetnu tradiciju, javlja BBC. Oko 20 tisuća ljudi napunit će arenu Monumental u Barceloni i gledati izvedbu najboljih španjolskih matadora. Katalonski parlament izglasao je zabranu prošle godine, nakon što je 180 tisuća Katalonaca potpisalo peticiju kojom se tražilo obustavljanje borbe s bikovima zbog zlostavljanja životinja. Zabrana stupa na snagu 1. siječnja, ali će nedjeljna korida u Barceloni biti zadnja u ovoj sezoni. Ulaznice su rasprodane rekordnom brzinom. Na crnom tržištu danas vrijede pet puta više. Međutim, tako velike posjete Monumentalu posljednjih su godina bile iznimka, a ne pravilo, što je i pripomoglo izglasavanju zabrane. Osim borbe za prava životinja, jedan od razloga za zabranu bila je i želja katalonskih nacionalista da pokažu kako su drugačiji od ostatka Španjolske, u kojoj je korida zabranjena još jedino na Kanarskom otočju. Protivnici borbe s bikovima kažu da će pokušati proširiti zabranu i u ostalom dijelu zemlje, ali će u tradicionalnom srcu koride, pokrajinama poput Andaluzije, naići na veliki otpor. Zagovornici koride odbacuju navode o okrutnosti prema životinjama i kažu da su borbe s bikovima dio kulturno-povijesnog nasljeđa te da se moraju zaštititi i očuvati.

AUSTIN - Teksaške vlasti ukinule su osuđenicima na smrt pravo da sami izaberu svoj zadnji obrok, javlja BBC. Do takve je odluke došlo nakon što je osuđenik Lawrence Russel Brewer, koji je pogubljen u srijedu, naručio raskošan zadnji obrok, a onda ga nije ni taknuo. To je bila kap koja je prelila čašu strpljenja teskaškog senatora Johana Whitmirea koji je takvu praksu nazvao "nepriličnom". "Dosta je bilo. Takav privilegij kakav imaju osuđenici na smrt oni nikada nisu dali svojim žrtvama", rekao je. Whitmire, koji je ujedno i predsjednik senatskog odbora za pravosuđe, zatražio je potom od teksaških vlasti zaduženih za izvršenje kaznenih sankcija da takvim zatvorenicima ukinu pravo da biraju svoj zadnjih obrok, što je i prihvaćeno. U teksaškim zatvorima tako će ubuduće osuđenici na smrt zadnjeg dana života jesti što svi i ostali zatvorenici. Brewer, rasist koji je osuđen na smrt zbog brutalnog ubojstva jednog Afroamerikanca 1998. godine, za svoj je zadnji obrok naručio dva pržena pileća odreska, trostruki hamburger sa slaninom, pizzu, tri meksičke fajite, pintu (473 ml) sladoleda i kolač. Kada je ova masovna narudžba stigla u zatvor, čuvarima je rekao da nije gladan. Većina američkih saveznih država osuđenicima na smrt daje pravo na izbor zadnjeg obroka, ali primjena te tradicije varira. Neke države imaju jelovnike, a neke, poput Floride, imaju financijski limit za narudžbu.

RIO DE JANEIRO - Tisuće Brazilaca iz cijele zemlje pristizale su u petak u svečanom ozračju u Rio de Janeiro na prostor nazvan Grad rocka, na otvorenje najvećeg glazbenog festivala u svijetu "Rock in Rio" koji se nakon deset godina održavanja u Europi, vraća doma. Festival će trajati sve do 2. listopada, a na koncertima koji će se održavati na otvorenom sudjelovat će više od 700.000 posjetitelja svih naraštaja. Grad rocka je posebno za ovaj festival sagrađen u Barra da Tijuci, na zapadu Rio de Janeira, na prostoru površine 150.000 četvornih metara, gdje će biti i olimpijsko selo za igre 2016. "Ovo je ispit za Rio prije Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. i Olimpijskih igara 2016. što se tiče infrastrukture, reda i sigurnosti", ocijenio je John Camile (41), sudionik festivala. Na otvorenju ovogodišnjeg festivala u petak navečer nastupili su Elton John, Rihana i Kate Perry. Na festivalu će nastupiti i Stevie Wonder, Red Hot Chili Peppers, Jamiroquai, Metallica, System of a Down, Guns N'Roses, Motorhead, Mana i Jorge Drexler. "Rock in Rio" je nakon posljednjeg brazilskog izdanja 2001. održan četiri puta u Lisabonu i dva puta u Madridu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙