FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 21. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

CHICAGO - Američka studentica visoka 69 centimetara, koja se iz hobija bavi plesom, najmanja je žena na svijetu, objavila je Guinessova knjiga rekorda. Bridgetter Jordan (22) i njezin mlađi brat Brad s 98 centimetara proglašeni su ujedno i "najmanjim bratom i sestrom na svijetu". Brad Jordan (20) uživa u karateu, gimnastici, odbojci i izvođenju trikova.

Brat i sestra, oboje studenti Kaskasia Collega u Ilinoisu, rođeni su sa sindromom Maewsky koji karakterizira patuljasti rast. "Vjerujem da svatko treba imati samopouzdanja", napisala je Bridgette u priopćenju.

Najmanja žena na svijetu prije nje bila je 72 centimetra visoka Turkinja Elif Kocaman iz grada Kadirlija. Rekord najniže žene u povijesti drži Pauline Musters iz Nizozemske kojoj je izmjerena visina od 61 centimetra kada je 1895. umrla od upale pluća u 19. godini života.

LOS ANGELES - Tvrtke Walt Disney, Fox Filmed Entertainment i oskarom nagrađeni redatelj James Cameron udružit će snage i otvoriti tematski park posvećen najisplativijem filmu u povijesti "Avataru" u sklopu Disneyeva zabavnog centra u Orlandu na Floridi.

Prema sporazumu, Disney je stekao ekskluzivna prava na tematski park "Avatar" koji će se početi graditi 2013. Vrijednost mu se procijenjuje na oko 400 milijuna dolara i gradnja bi trebala trajati pet godina. Cameronov film "Avatar" iz 2009. zaradio je gotovo tri milijarde dolara diljem svijeta i pokrenuo trenutno vrlo popularno snimanje filmova u 3D tehnici.

Cameron planira snimanje nastavka tog hit filma koji je pretekao njegov "Titanik" na ljestvici najisplativijih filmova u povijesti kinematografije.

LONDON - Znanstvenici su pronašli način kako spriječiti virus HIV-a da ošteti imuni sustav i smatraju da bi njihovo otkriće moglo pridonijeti novom pristupu u traganju za cjepivom protiv AIDS-a. Znanstvenici koji u SAD i Europi u laboratorijima rade na virusu humane imunodeficijencije (HIV) otkrili su da on ne može oštetiti imuni sustav ako mu se iz membrane odstrani kolesterol.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Blood, tim znanstvenika je uklonio kolesterol iz membrane oko virusa i otkrio da je to spriječilo virus HIV-a da na reakciju potakne urođeni imuni sustav, prvu crtu obrane ljudskog tijela. To je omogućilo snažniju prilagodljivu imunu reakciju, koju potiču imune T stanice. Mnogi znanstvenici vjeruju da upravo pretjerana reakcija urođenog imunog sustava oslabljuje prilagodljivi imuni odgovor i tako virusu HIV-a zapravo olakšava posao.

"HIV je vrlo podao virus", rekao je voditelj istraživanja Adriano Boasso s Imperial Collegea u Londonu. "Izbjegava obranu tijela potičući pretjeranu reakciju koja oštećuje imuni sustav. To je kao da vozite automobil pod punim gasom u prvoj brzini - u konačnici će se motor rasprsnuti". Novo otkriće objašnjava jednako plastično. "To je poput vojske koja je ostala bez oružja, ali i dalje ima svoja obilježja, pa je druga vojska može prepoznati i napasti", rekao je Boasso.

Znanstveni tim sad namjerava istražiti kako iskoristiti ovaj način onesposobljavanja virusa i možda stvoriti cjepivo.

MADRID - Dvije su žene uhićene u Španjolskoj jer su na prijevaru iznudile novac od 310 muškaraca koji su platili upisninu da postanu žigola i čekali narudžbe koje nikada nisu stigle, objavila je policija u utorak.

Žene su objavljivale oglase u visokotiražnim dnevnicima nudeći "dobro plaćen posao muškarcima za druženje sa ženama visoke platežne moći". Međutim, žrtve su prvo "morale platiti upisninu za pristup burzi žigola". Kako od posla nije bilo ništa, žrtve su se obratile policiji koja je objavila da je prevareno 310 muškarca iz raznih pokrajina Španjolske za ukupnu svotu od 124.000 eura.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙