FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 19. rujna 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Televizijske serije "Momci s Madisona" i "Moderna obitelj" ponovo su osvojili Emmyje u svojim kategorijama na 63. dodjeli tih američkih televizijskih nagrada u nedjelju u Los Angelesu. "Momcima s Madisona" ovo je četvrta uzastopna pobjeda u kategoriji najbolje dramske serije, a "Modernoj obitelji" drugi trijumf u kategoriji najbolje humoristične serije. Najboljom glavnom glumicom u dramskoj seriji proglašena je Julianna Margulies ("Dobra žena"), a glumcem Kyle Chandler ("Friday Night Lights"). Iste nagrade u kategoriji humorističnih serija dobili su Melissa McCarthy ("Mike&Molly") i Jim Parsons ("Teorija velikog praska"), kojem je to druga nagrada zaredom. Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke slavnog Martina Scorsesea za "Carstvo poroka". Najboljim televizijskim filmom ili miniserijom proglašena je britanska "Downtown Abbey", a najboljom glumicom u toj kategoriji Kate Winslet za ulogu u "Mildred Pierce". Najbolji glumac u istoj kategoriji je Barry Pepper za "The Kennedys".

NEW YORK

Od sljedećeg tjedna štovatelji legendarnog Johna Waynea moći će pogledati izložbu njegovih osobnih stvari u New Yorku, koje će kasnije biti ponuđene na dražbi, javljaju američki mediji. Na izložbi će se tako naći njegova American Express kartica, pisma, osobno sedlo, ali i brojni scenariji, nagrade i kostimi iz filmova, poput poveza za oko i šešira iz "Čovjeka zvanog hrabrost" za koji je dobio Oscara. Dražba će se održati 6. i 7. listopada, a ponude će se moći slati i internetom. Američkoj ikoni Johnu Wayneu pravo je ime bio Marion Mitchell Morrison. Umro je 1979. godine.

LONDON

Britanska grupa The Beatles zorno je pokazala svoju potporu američkom pokretu za građanska prava, odbivši svirati pred rasno razdvojenom publikom, vidljivo je iz ugovora o nastupu iz 1965. godine, javlja BBC. Taj dokument, koji će se naći na dražbi sljedeći tjedan, odnosi se na koncert u Cow Palaceu u Kaliforniji iz te godine. Potpisao ga je menadžer benda Brian Epstein i u njemu se navodi da se od The Beatlesa "neće zahtijevati nastup ispred segregirane publike". Poznato je da su Beatlesi i ranije javno iskazali stav o građanskim pravima 1964. godine, kada su odbili nastupiti ispred razdvojene publike u Jacksonvilleu na Floridi. Gradski dužnosnici su im tada popustili i dopustili da se publika na stadionu izmiješa, pa je bend stupio na pozornicu. "Nikada nismo svirali pred segregiranim gledateljstvom i sigurno nećemo početi sada", rekao je tada John Lennon. Očekuje se da će navedeni ugovor iz 1965. godine, koji će se u utorak naći na dražbi u Los Angelesu, biti kupljen za najmanje 5000 dolara

TORONTO

Film libanonske redateljice Nadine Labaki "Where Do We Go Now" osvojio je nagradu publike na međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u nedjelju. Film govori o situaciji u jednom libanonskom selu nastanjenom muslimanima i kršćanima kada do njih dopre širi vjerski sukob. Film, koji je ranije ove godine prikazan u Cannesu, već je osvojio libanonsku nominaciju za kategoriju najboljeg filma na stranom jeziku za Oscare. Na festivalu u Torontu, jednom od najprestižnijih u svijetu, nagradu dodjeljuje samo publika. Ove je godine druga nagrada pripala filmu "A Separation" iranskog redatelja Asghara Faradija, pobjedniku ovogodišnjeg festivala u Berlinu. U nekoliko navrata pobjednik festivala u Torontu kasnije je osvojio Oscara. Posljednji se to put dogodilo prošle godine "Kraljevom govoru", a ranije "Milijunašu s ulice", "Vrtlogu života" i "Fatalnoj nesreći".

LOS ANGELES

Skupocjene umjetnine, nakit, predmeti i odjeća iz filmova u vlasništvu Tonyja Curtisa prodani su na držabi na Beverly Hillsu u nedjelju za više od milijun dolara, dvostruko više od očekivanog. Curtis, koji je prije smrti 2010. u 85. godini imao bogatu karijeru u show biznisu i nastupio je u više od stotinu filmova, bio je veliki kolekcionar umjetnina. Litografija Andyja Warhola "Neki to vole vruće" s autorovom posvetom Curtisu prodana je na dražbi za 53,125 dolara (290 tisuća kuna), a potpisana litografija Marca Chagalla za 23,125 (126 tisuća kuna). Jedriličarska jakna koju je Curtis nosio u filmu "Neki to vole vruće" s Jackom Lemmonom i Marilyn Monroe prodana je za 46,875 dolara (255 tisuća kuna). Curtisova plaketa koju je dobio prigodom postavljanja njegove zvijezda na Šetalištu slavnih prodana je za 10 tisuća, a srebrna tabakera s inauguracije Johna F. Kennedyja za 6,875 dolara.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙