FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 28. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4:30 sati:

BRUXELLES - Europska komisija želi ponuditi Srbiji status kandidata za članstvo u EU u listopadu, ali će preporučiti odgodu pregovora dok Beograd ne poboljša svoje odnose s Kosovom, izvijestila je u utorak iz Bruxellesa agencija Reuters pozivajući se na izjave diplomata EU-a. U svojem godišnjem izvješću o zemljama koje teže pridruživanju Uniji, koje treba biti objavljeno sljedećeg mjeseca, Europska komisija želi nagraditi Srbiju za izvođenje preostalih odbjeglih ratnih zločinaca pred lice pravde u ovoj godini, rekli su diplomati. Također, želi priznati napore Beograda na reformi državnih institucija i borbi protiv korupcije i kriminala, koje smatra važnim koracima prema postizanju spremnosti balkanskih država, poput Srbije, za članstvo u Uniji. No, zabrinutost zbog napetosti s Kosovom, znači da EU nije spreman za pokretanje stvarnih pregovora o članstvu, pa će za taj proces vjerojatno trebati godine prije nego što Srbija postane članica, ocjenjuje Reuters. "To je sasvim sigurno, Komisija će preporučiti status kandidata za Srbiju, ali će postaviti uvjete za početak pregovora", rekao je europski diplomat, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Najavljena preporuka Komisije još uvijek može izazvati protivljenje nekih država članica EU-a koje moraju dati svoju potporu. Diplomati su kazali da Njemačka, među ostalima, još uvijek može odbiti da odobri takav prijedlog, bez daljnjeg napretka na Kosovu. Drugi su rekli da se plan Komisije još može promijeniti u dolazećim tjednima, ako se situacija između Kosova i Srbije dalje pogorša.

BEOGRAD - U sukobu između lokalnih Srba i pripadnika međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) u utorak poslije podne na sjeveru Kosova kod graničnog prijelaza Jarinje prema Srbiji ozlijeđeno je više osoba među kojima i pripadnici KFOR-a, izvijestili su mediji u Beogradu i Prištini. Sukob se dogodio nešto poslije 13 sati kada su, po riječima predstavnika KFOR-a, vojnici reagirali u samoobrani ispaljujući gumene metke jer su ih Srbi gađali kamenjem. Kako javljaju beogradski mediji, šestero ozlijeđenih Srba zbrinuto je u Kosovskoj Mitrovici, a ravnatelj bolnice u tome gradu Milan Jakovljević izjavio je kako šest osoba ima prostrijelne i nastrijelne rane koje su im nanesene bojnim streljivom. Predstavnik KFOR-a Kai Gudenoge kazao je kako su njemačke vojnike u sastavu međunarodnih snaga Srbi gađali kamenjem te da su, nakon što je jedan vojnik pogođen, vojnici morali ispaliti gumene metke u samoobrani. Pozivajući se na Gudenogea, prištinski mediji na albanskom jeziku izvješćuju kako su u sukobima ozlijeđena četiri pripadnika KFOR-a, od kojih jedan teže. Po njegovim riječima, iz pravca mnoštva okupljenih Srba čuli su se pucnji iz vatrenog oružja no napadač nije identificiran.

BEOGRAD/PRIŠTINA - Nakon izgreda na sjeveru Kosova i sukoba lokalnih Srba s pripadnicima međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR), u kojima je na obje strane ozlijeđeno više ljudi, srbijanski predsjednik Boris Tadić izrazio je u utorak veliku zabrinutost zbog sukoba i pogoršanja sigurnosnog stanja na sjeveru Kosova te pozvao kosovske Srbe na suzdržanost i mir. "Apeliram na smirivanje situacije, jer su očuvanje mira i dijalog jedini načini za rješavanje problema. Međunarodne su snage tu da brane goloruke građane, a ne da se sukobljavaju s njima. Pozivam KFOR na maksimalnu suzdržanost", poručio je Tadić u priopćenju i pozvao "na prijeko potrebnu suzdržanost i mir". Tadić je istaknuo kako snage KFOR-a moraju biti neutralne te ne smiju upotrebljavati silu prema građanima, dok kosovski Srbi trebaju održati pribranost i ne nasjedati na provokacije.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s grčkim premijerom Georgeom Papandreuom izjavila da želi "jaku Grčku u eurozoni", ali je ponovila da je za buduće pomoći nezaobilazno stajalište zajmodavaca.

"Želimo jaku Grčku u eurozoni", rekla je Merkel i ustvrdila da je Njemača spremna Ateni pružiti svu potrebnu pomoć za reforme. Kancelarka je obznanila da će stajalište "trojke", izaslanika Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke biti odlučno za deblokiranje budućih obećanih isplata. U srijedu ili četvrtak očekuje se povratak šefova misija trojke zajmodavca u Atenu, rekao je nešto ranije predsjednik skupine ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker.

Grčki premijer Papandreu je ponovio da Atena želi ispuniti svoja obećanja u vezi s reformom i naglasio "žrtve grčkog naroda" u procesu reformi te zatražio potporu europskih partnera. Grčki parlament je u utorak navečer usvojio nepopularan porez na imovinu kako bi dokazao svoju predanost ispunjavanju ciljeva novog sporazuma o pomoći dogovorenog ovoga ljeta.

MOSTAR - Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR) i američko veleposlanstvo u BiH u utorak su izrazili razočaranje nepostizanjem dogovora između vodećih hrvatskih, srpskih i bošnjačkih političkih stranaka o novom Vijeću ministara na sastanku održanom u ponedjeljak u Brčkom. Oni su izrazili nadu da će se razgovori nastaviti a strane pokazati spremnost za kompromis za dogovor skoro godinu dana nakon izbora u BiH.

"Unatoč naporima nekih političkih čelnika da postignu kompromis, opasni politički zastoj i dalje se nastavlja. Svi stranački čelnici u BiH sada moraju nadići pojedinačne političke interese i uspostaviti Vijeće ministara", priopćeno je iz veleposlanstva SAD-a u BiH. U priopćenju se poziva na nastavak razgovora o novom sazivu Vijeća ministara, ali i reformskim zakonima bitnim za članstvo BiH u NATO-u i Europskoj uniji.

Iz Ureda visokog međunarodnog predstavnika su ocijenili da su razgovori političkih čelnika u Brčkom pokazali da postoji prostor za kompromis.

MOSTAR - Vlasti Bosne i Hercegovine najavile su u utorak da će poduzeti mjere kako bi spriječile prijevare građana kojima se obećava stjecanje azila u zemljama Europske unije, zbog čega je ugrožen sustav bezviznog režima ove zemlje. Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović u utorak je posjetio predstavnike općina na sjeveru BiH, Modriče, Gradačca i Odžaka, odakle je najveći broj građana otputovao u Belgiju i zatražio azil. Ahmetović je u izjavi za medije istaknuo kako će policijske agencije spriječiti lanac prevaranata koji obmanjuju građane BiH da će dobiti azil u Belgiji za što im uzimaju novac. Dodao je kako će građani koji su tražili azil dobiti zabranu ulaska u zemlje Europske unije, jer BiH ne potpada u zemlje iz kojih se može dobiti azil.

Više stotina državljana BiH iz općina na sjeveru BiH otputovalo je u Belgiju s lažnim obećanjima da će dobiti azil te moći dobiti posao.

LJUBLJANA - Slovenski parlament u utorak je većinom glasova potvrdio zakon o državnim jamstvima za privremeni europski mehanizam za financijsku stabilnost u eurozoni - EFSF. Za zakon kojim se povećavaju jamstva Slovenije u ojačanom europskom fondu za rješavanje potencijalnih kriza u eurozoni, a na osnovi kojega će biti omogućena i isplata druge tranše pomoći zaduženoj Grčkoj, glasovalo je 49 zastupnika, 4 su bila protiv, a 24 ih se suzdržalo prilikom glasovanja. Obveze Slovenije u fondu čiji će kapital biti 780 milijardi eura zakonom su povećane na 3,664 milijarde. U raspravi je protiv potvrđivanja zakona otvoreno istupila jedino Slovenska nacionalna stranka (SNS), tvrdeći da je odobravanje dodatnih kredita Grčkoj nepravedno kad svoje probleme ima i Slovenija, kojoj je nedavno snižen kreditni rejting.

JERUZALEM - Palestinski pregovarač Saib Erekat u utorak je izjavio da odobrenje izraelskih vlasti za izgradnju novih 1100 stambenih jedinica u četvrti Gilo u istočnom Jeruzalemu znači 1100 odgovora "ne" na priopćenje Kvarteta za Bliski istok, objavio je AFP. "Izrael na priopćenje Kvarteta odgovara s 1100 'ne'", izjavio je Erekat, govoreći o prošlotjednom pozivu Kvarteta za Bliski istok (SAD, EU, UN i Rusija) na nastavak mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca. Kvartet je u petak, nekoliko sati nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas predao zahtjev za prijam palestinske države u punopravno članstvo UN-a pozvao dvije strane da se vrate pregovorima i "suzdrže od izazivačkih akcija kako bi pregovori bili uspješni". Izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u utorak kako je dopustilo izgradnju 1100 novih stanova u četvrti namijenjenoj židovskom naseljavanju Gilo u arapskom, istočnom Jeruzalemu.

BENGAZI - Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) odlučilo je odgoditi uspostavu prijelazne vlade do potpunog oslobođenja Libije, izjavio je dužnosnik NTC-a Mustafa al-Uni.

"Vijećanje je rezultiralo odlukom o odgodi uspostave vlade dok se zemlja ne oslobodi", rekao je taj dužnosnik, govoreći o višednevnim nastojanjima unutar NTC-a da se nadiđu nesuglasice i sastavi vlada. To je vođa NTC-a Mustafa Abdeldžalil najavio za ovaj tjedan, nakon što je prvi termin za objavu nove vlade - 18. rujna - propao zbog nesuglasica između članova NTC-a i njihova izvršnog tijela. Izvori iz Bengazija, kako prenosi AFP, u ponedjeljak su rekli kako unutarnje borbe za vlast usporavaju uspostavu nove vlade.

NEW YORK - Europske zemlje sastavile su novi prijedlog rezolucije za Vijeće sigurnosti UN-a, koji sadrži prijetnju sankcijama režimu u Siriji zbog krvave represije prema prosvjednicima, rekli su diplomati u utorak. Francuska i njezini partneri u EU-u spremaju se podnijeti Vijeću sigurnosti novi prijedlog rezolucije o represiji u Siriji, objavila je francuska misija u UN-a na Twitteru. Poruka ne donosi pojedinosti o sadržaju prijedloga rezolucije. Ali europski diplomati su precizirali da taj tekst spominje prijetnju sankcijama umjesto prijedloga trenutačnih mjera protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, sadržanih u prethodnom planu rezolucije. Rusija i Kina zaprijetile su vetom na svaku sankciju koju predloži Vijeće sigurnosti protiv sirijskog režima. Vijeće sigurnosti se do sada zadovoljavalo deklaracijom protiv represije nad prosvjednicima u Siriji, gdje je prema podacima UN-a od ožujka ubijeno više od 2.700 ljudi.

KIJEV - Ukrajinsko državno tužiteljstvo zatražilo je u utorak sedmogodišnju kaznu zatvora za oporbenu čelnicu i bivšu premijerku Juliju Timošenko, kojoj se sudi zbog navodne zloporabe vlasti. "Tražimo od suda da gospođu Timošenko proglasi krivom zbog težine njezina zločina i da ju osudi na sedam godina zatvora", rekla je tužiteljica Lilia Frolova. Ta je vijest razbjesnila pobornike Timošenko, koji su se okupili u blizini suda, pa su odvratili skandiranjem "Dolje banda s vlasti", prenosi agencija Interfax.

KAIRO - Egipatski parlamentarni izbori počet će 28. studenog, izvijestila je u utorak državna novinska agencija MENA nakon što su državni dnevni listovi ranije izvijestili da izbori počinju 21. studenog. Očekuje se da će izbori biti provedeni u tri faze što može trajati nekoliko tjedana. "Vrhovno vijeće oružanih snaga odredilo je 28. studenog za datum početka prve faze parlamentarnih izbora", izvijestila je agencija.

BOSTON - Većina Amerikanaca vjeruje da pojedinac može mijenjati svijet, a voljni su tu tvrdnju potkrijepiti i akcijom, pokazala je nedavno objavljena anketa provedena na nacionalnom uzorku od dvije tisuće odraslih, piše u utorak bostonski dnevnik Christain Science Monitor. Čak 85 posto odraslih Amerikanaca uvjereno je da svojim djelovanjem mogu popraviti svijet. Njih 91 posto kaže kako je važno da se pojedinci uključe u pozitivne socijalne promjene, a 77 posto da im je uključivanje osobno važno.

Studiju su na dvije tisuće odraslih Amerikanaca proveli online sveučilište Walden i agencija za istraživanje tržišta Harris Interactive.

NEW YORK - Apple je u utorak potvrdio da će 4. listopada u svom sjedištu u Cupertinu u Kaliforniji održati konferenciju za novinare, a očekuje se da će tada predstaviti novi iPhone 5, izvijestio je poslovni portal CNNMoney. Od početka prodaje četvorke prošlo je 15 mjeseci, što je najdulja stanka između dvaju modela iPhonea otkako su se pojavili 2007. Kao i uvijek, nova generacija iPhonea bila je predmet intenzivnih nagađanja. Gotovo svakodnevo blogovi i novinske agencije nudile su nove podatke o tome kako bi novi telefon mogao izgledati. Njihovi su podatci navodno iscurili od proizvođača hardverskih komponenata ili dizajnera kućišta za iPhone. Glavna je glasina bila da će iPhone 5 imati kameru od 8MP, bateriju koja dulje traje i brži procesor.

HONG KONG - Dva putnička zrakoplova na letu u Hong Kong s više od 600 putnika zamalo su se sudarila iznad tog azijskog grada, a tragedija je izbjegnuta jer su piloti brzo reagirali na signal upozorenja, objavile su nadležne službe.

Boeingu 777 Cathay Pacifica, koji je dolazio iz New Yorka, i Airbusu A330 kompanije Dragonair s Tajvana, naređeno je da ne slijeću zbog lošeg vremena 18. rujna, nakon čega su ušli u isti koridor, leteći jedna prema drugome.

Čelnici zrakoplovnih kompanija rekli su da su zrakoplovi bili udaljeni 2.000 metara jedan od drugoga na istoj visini, jugozapadno od honkonške zračne luke kada se oglasio sustav za sprječavanje sudara.

Pilot Dragonaira s 284 putnika i 12 članova posade odmah je povećao visinu leta, a pilot Cathayja s 299 putnika i 18 članova posade, spustio je zrakoplov kako bi spriječio sudar.

OSLO - Nobelova nagrada za mir za 2011. mogla bi odati priznanje aktivistima koji su pridonijeli pokretanju revolucionarnog vala što je zapljusnuo sjevernu Afriku i Bliski istok tijekom "arapskog proljeća".

Wael Ghonim, egipatski internetski aktivist i izvršni direktor Googlea, egipatski pokret mladih "6. travnja", jedan od njegovih utemeljitelja Israa Abdel Fattah i tuniska blogerica Lina Ben Mhenni mogli bi biti među dobitnicima te nagrade koja će se dodijeliti 7. listopada.

"Čvrsto vjerujem da odbor (za dodjelu Nobelove nagrade) i njegov predsjednik žele reagirati na glavna međunarodna pitanja obuvaćena širokom definicijom nagrade za mir", rekao je Jan Egeland, bivši zamjenik norveškog ministra vanjskih poslova.

Rekordan 241 kandidat, među kojima su 53 organizacije, nominiran je ove godine za tu nagradu vrijednu 10 milijuna kruna (1,5 milijuna dolara). Odbor za dodjelu nagrade održat će zadnju sjednicu 30. rujna.

JOHANNESBURG - Wouter Basson, nazvan "Dr. Smrt" zbog vođenja programa kemijskog oružja u doba apartheida u Južnoafričkoj Republici, ovoga je tjedna izveden pred medicinsku etičku komisiju koja bi mu mogla oduzeti liječničku licencu zbog proizvodnje kemikalija korištenih u brojnim zločinima.

Basson (61), sada kardiolog u Cape Townu, oslobođen je na dva velika suđenja post-apartheidske ere gdje je bio optužen za ubojstva protivnika države bjelačke manjine, proizvodnju ilegalnih droga i pokušaje steriliziranja crnaca.

Vijeće zdravstvenih profesionalaca, pred kojim je u ponedjeljak počela rasprava, pokušava utvrditi je li želio proizvesti minobacačke projektile sa suzavcem, osiguravao kapsule cijanida za špijune i lijekove za dezorijentiranje otetih ljudi, prema popisu optužbi koje ga terete.

Basson inzistira na tome da je ispunjavao svoje obveze prema državi, te da nije sudjelovao u ubojstvima, niti je kršio medicinsku etiku.

WASHINGTON - Sjedinjene Države u utorak su pozvale Kinu da poštuje prava Tibetanaca, pošto su se u ponedjeljak dvojica tibetanskih redovnika pokušala spaliti, što je izazvalo novi val represije.

Američki State Department je "ozbiljno zabrinut" nakon samospaljivanja dvojice tibetanskih redovnika u ponedjeljak u samostanu Kirtiju, u pokrajini Sečuanu, na jugozapadu zemlje, piše u priopćenju.

Američko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ujedno Kinu da dopusti novinarima i diplomatima da prate stanje u Sečuanu gdje Tibetanci optužuju Peking za represiju.

"U svjetlu stalnih pritužbi tibetskog stanovništva u Kini, ponovo pozivamo kineske čelnike da poštuju prava Tibetanaca, da se bave politikama koje su stvorile napetosti na području Tibeta i da štite vjerski, kulturni i jedinstven jezični identitet Tibetanaca", ističe se u priopćenju.

Dvojica sečuanskih bonza pokušala su se spaliti u ponedjeljak u samostanu Kirtiju, dodaje službena kineska agencija Xinhua.

WASHINGTON - Hillary Clinton, američka državna tajnica, pozvala je u utorak Europljane da nastave reforme radi izlaska iz krize javnog duga u eurozoni, ustvrdivši da nema alternative "tim teškim odlukama".

"Pozivamo zemlje da nastave reforme koje će ponovo potaknuti rast i poboljšati konkurentnost", rekla je nakon razgovora s portugalskim kolegom Paulom Portasom.

Američki ministar financija Timothy Geithner pozvao je u subotu 24. rujna eurozonu da podigne "protupožarni zid" za zaštitu od dužničke krize, kako bi spriječila njezino prelijevanje na druge zemlje.

Clinton, koja je načela pitanje o kojemu rijetko progovara, ocijenila je u utorak da je Portugal "na dobrom putu". "Druge zemlje i vlade i dalje rade kako bi stupile na taj put", dodala je. "Očekujemo od europskih čelnika da nastave raditi tako da odgovor na krizu bude snažan, prikladan i napose uspješan".

(Hina) xdh yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙