FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 27. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SIRT

Vojne snage libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) zauzele su luku u gradu Sirtu te napreduju prema središtu toga grada, uporišta pristalica svrgnutoga libijskog vođe Moamera Gadafija, objavio je u utorak zapovjednik snaga NTC-a Mustafa ben Dardef. "Tijekom noći vođene su borbe i sada pod kontrolom imamo luku u Sirtu", rekao je. "S obzirom na to da ćemo napredovati prema središtu grada, očekujemo ulične borbe i na njih smo spremni", rekao je jedan od boraca NTC-a Alaj Saidi, dok su se njegovi suborci pripremali za nove borbe. Sukobi su počeli u ponedjeljak navečer u blizini luke. Sirt, rodni grad Moamera Gadafija, ima 70.000 stanovnika i nalazi se 360 km istočno od Tripolija. Prema podacima UN-a, Sirt, koji je ostao bez vode, hrane i električne energije dosad je napustilo gotovo 2.000 stanovnika.

AMAN

Sirijske vojne snage u utorak su, uz potporu tenkova i helikoptera, nakon sukoba s prosvjednicima i odmetnutim vojnicima ušle u strateški važan grad Rastan, blizu Homsa, u sklopu velike operacije čiji je cilj ugušiti protuvladine prosvjede, rekli su lokalni stanovnici. Rasten je grad od 40.000 stanovnika smješten u blizini autoceste prema Turskoj. Tenkovima i oklopnim vozilima sirijska je vojska ušla u grad, nakon žestokih napada tijekom noći i potpomognuta napadima iz helikoptera. "Tenkovi su se tijekom noći približili Rastanu, a eksplozije i pucnjava iz strojnica čuli su se cijelu noć. Jutros su ušli u grad", rekao je jedan od stanovnika. Ova središnja regija i pokrajina Idlib, na sjeverozapadnoj granici s Turskom, postale su središtem oružanog otpora vladavini predsjednika Bašara al-Asada nakon šestomjesečnih uličnih prosvjeda.

BAGDAD

Irak je potpisao ugovor o kupnji 18 američkih borbenih zrakoplova Lockheed Martin F-16 kako bi ojačao svoje zračne snage, rekao je u ponedjeljak savjetnik iračkog premijera Nurija al-Malikija. Vrijednost ugovora nije objavljena, ali visoki američki obrambeni dužnosnici rekli su nedavno da ponuda iračkoj vladi iznosi "oko tri milijarde dolara". Irački i američki dužnosnici kazali su da je jačanje iračkih zračnih snaga jedan od najviših prioriteta za službeni Bagdad, dok se američke snage spremaju za odlazak iz zemlje do 31. prosinca. "Ugovor je potpisan ... a dio troškova već je plaćen", rekao je Malikijev savjetnik. Lockheed je u izjavi priopćio da je "zadovoljan zbog postignutog sporazuma između vlada Iraka i SAD-a". Tvrtka je dodala da pozdravlja Irak kao "26. državu koja u sastavu svojih zračnih snaga ima zrakoplove F-16".

KAIRO

Eksplozija je oštetila egipatski plinovod na Sinaju koji plinom opskrbljuje Izrael i Jordan, izvijestili su u utorak sigurnosni izvori i svjedoci. Eksplozija se dogodila zapadno od grada Al-Arisha. Svjedoci kažu da su vidjeli visok plamen koji se uzdiže duž plinovoda. Isti plinovod u više su navrata u zrak digli napadači za koje se vjeruje da su protiv prodaje egipatskog plina Izraelu. Prethodni napad dogodio se u srpnju. Plinovod vodi Gasco, egipatska tvrtka za transport plina, podružnica nacionalne plinska tvrtka EGAS.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙