FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekuje se nestabilno trgovanje, u fokusu Europa

Autor: neba
NEW YORK, 26. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu se i ovoga tjedna očekuje nestabilno trgovanje, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, a ulagači se nadaju da će europski dužnosnici, koji su se tijekom vikenda našli pod pritiskom SAD-a, Kine i drugih zemalja, odlučnije krenuti u suzbijanje dužničke krize.

Dow Jones indeks potonuo je prošloga tjedna 6,4 posto, na 10.771 bod, što je njegov najveći tjedni gubitak od listopada 2008. godine. S&P 500 strmoglavio se, pak, 6,6 posto, na 1.136 bodova, a Nasdaq indeks 5,3 posto, na 2.483 boda.

Prošloga se tjedna tržište našlo pod pritiskom pesimističnog upozorenja čelnika američke središnje banke da postoje značajni rizici slabljenja gospodarstva, što je ojačalo strahovanja ulagača od nove recesije u SAD-u.

Uz to, europski političari još nemaju cjelovit plan za rješavanje dužničkih problema Grčke i drugih prezaduženih članica eurozone. Odluke se neprestano odgađaju, a ako početkom listopada Atena ne dobije novu tranšu međunarodnog kredita, neće biti u stanju platiti sve svoje obveze.

Zbog toga su tijekom vikenda na godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu dužnosnici iz SAD-a, Kine i drugih zemalja pozvali europske političare da počnu odlučnije rješavati dužničku krizu, pa i povećaju fond za financijsku stabilizaciju, vrijedan 440 milijardi eura.

U međuvremenu su analitičari, zbog recesijskih prijetnji, smanjili procjene zarada američkih kompanija. Prema anketi Reutersa, očekuje se da je dobit kompanija, čije su dionice uvrštene u S&P 500 indeks, u trećem tromjesečju porasla za 13,7 posto, dok su još nedavno očekivali rast od 17 posto.

Premda su očekivanja smanjena, mnogi smatraju da su još uvijek preoptimistična.

„Ako se brojke imalo približe tim procjenama, odmah ću naručiti šampanjac“, kaže Howard Silverblatt, analitičar u S&P-u.

Prošloga je tjedna FedEx, druga po veličini svjetska poštanska kompanija, objavila tromjesečne rezultate koji su bili u skladu s očekivanjima analitičara, no smanjila je procjene dobiti do kraja godine, zbog rasta cijena goriva i slabljenja globalnog gospodarstva.

S obzirom da FedEx posluje diljem svijeta i s brojnim poslovnim korisnicima, rezultati te kompanije smatraju se dobrim pokazateljem situacije u svjetskom gospodarstvu.

I dok sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija počinje u listopadu, ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti makroekonomski podaci, koji bi mogli dati nešto jasniju krvnu sliku američkog gospodarstva.

U ponedjeljak će biti objavljeni podaci o prodaji novih kuća u kolovozu, a u utorak izvješće o povjerenju potrošača.

U srijedu slijede podaci o narudžbama trajnih proizvoda, dok će u četvrtak biti objavljeni konačni podaci o bruto domaćem proizvodu SAD-a u drugom tromjesečju.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙