FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Graz: otvorena izložba "Drugi svijet"

Autor: gvla
GRAZ, 23. rujna 2011. (Hina) - Izložba "Drugi svijet" hrvatske udruge za vizualnu kulturu "Što, kako i za koga" (What, How & For Whom/WHW) svečano je otvorena danas u Grazu u sklopu međunarodnog festivala suvremene umjetnosti Štajerska jesen.

Riječ je o središnjoj izložbi festivala koji od 23. rujna do 16. listopada okuplja gotovo 700 umjetnika i performera, te ujedno prvoj u nizu od ukupno 14 većih izložbi ovogodišnjeg festivala.

Izložbu je svečano otvorila direktorica festivala Veronica Kaup-Hasler, koja se posebno osvrnula na odličnu suradnju ostvarenu s hrvatskim kustoskim kolektivom WHW, te zahvalila gradu Grazu i pokrajini Štajerskoj na podršci i razumijevanju u realizaciji ovog i ostalih projekata ovogodišnjeg festivala.

Pročelnik za kulturu pokrajine Štajerske Christian Buchman pohvalio je sve veće otvaranje festivala prema međunarodnoj umjetničkoj sceni te naglasio da “Graz festival razumije i podržava”.

Izložba "Drugi svijet" bavi se pojmom "drugog svijeta", lajtmotiva ovogodišnjeg festivala, iz specifične geopolitičke perspektive. “Namjera nam je bila pokušati kroz izložbu na neki način ponovno promisliti potencijale koji bi nas izmaknuli od nečega s čime se danas često susrećemo, a to je osjećaj da je sadašnje društveno-ekonomsko stanje, i postojeći status quo, nepromjenjiv”, kazala je Ana Dević iz WHW-a.

“Izraz 'drugi svijet' evocira specifični hladnoratovski značaj tog termina kada je postojala podjela između prvog, drugog i trećeg svijeta” pojašnjava. “Tada je taj drugi svijet stajao kao neki eufemizam za područje jaza između prvog i trećeg, a ono s čime se danas susrećemo je da je ta ideologija napretka i progresa koja je obećavala da će jednoga dana svi narodi svijeta postati jednaki, potpuno izgubljena na račun ekonomskog napretka”.

Izložba okuplja 14 umjetnika iz raznih zemalja. Tako su tu uz umjetnike iz Hrvatske i umjetnici iz Australije, Argentine, Egipta, Maroka, Koreje, Njemačke...

Kustoski proces odabira trajao je više od godine dana, a kriteriji kojima se vodio, kazala je Dević, u prvome je redu premisa na koji se način rad odnosi prema temi, dok je kao drugo bilo važno ponuditi puno geopolitičkih i umjetničkih perspektiva. "Nastojali smo postići vezu među radovima, odnosno, željeli smo da sve teme koje su danas aktualne i od velikog značaja budu prisutne na izložbi."

Što kako i za koga (What How & for Whom/WHW), kustoski kolektiv osnovan u Zagrebu 1999., već više od deset godina kritički propituje situacije društva, politike, kulture i umjetnosti. Čine ga kustosice Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović te dizajner i publicist Dejan Kršić.

WHW organizira širok raspon produkcijskih, izložbenih i izdavačkih projekata, te razvija različite modele suradnji temeljenih na kolektivnom načinu rada, kreativnoj uprabi javnih prostora, udruživanju partnera iz različitih područja djelovanja i propitivanju društvene uloge umjetnosti.

Dosad je organizirao brojne izložbe hrvatskih i međunarodnih umjetnika kod kuće i u inozemstvu i dobitnik je ugledne nagrade "Igor Zabel" koja se dodjeljuje za izuzetne kulturne aktivnosti u regiji središnje i jugoistočne Europe. Članice WHW-a 2009. su bile kustosice jedne od najpoznatijih izložbi suvremene umjetnosti Istanbulskog bijenala, te su osmislile hrvatski paviljon za Venecijanski bijenale 2011.

Od 2004. WHW vodi program zagrebačke Galerije Nova.

(Hina) xgvla yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙