FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Program poticanja male brodogradnje

Autor: hsup
RIJEKA, 22. rujna 2011. (Hina) - Operativni program poticanja konkurentnosti i inovativnosti u maloj brodogradnji za 2011., za koji je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva osiguralo bespovratnih 10 milijuna kuna, predstavljen je danas na sjednici Udruženja male brodogradnje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u Rijeci.

Sjednica je održana u sklopu 27. međunarodnog sajma Nautica 2011., koji se od 21. do 25. rujna održava na riječkoj Putničkoj obali.

Programom poticanja konkurentnosti i inovativnosti u maloj brodogradnji želi se potaknuti proizvodnju i tehnološke procese, raznolikost proizvodnje i širenje djelatnosti u sektoru male brodogradnje.

Korisnik potpore mora osigurati 30 posto vlastitih sredstava ili iz nekih drugih izvora financiranja, koja ne sadrže bilo koji oblik državne potpore, mora imati registriranu djelatnost male brodogradnje, a oni koji nisu ispunili uvjete iz ugovora o dodjeli sredstava po Operativnom programu za 2010. godine ne mogu dobiti potporu. Neki od uvjeta su da korisnik nema nepodmirenih obveza prema državi, da posluje pozitivno te da se ne bavi tzv. velikom brodogradnjom.

Korisnik potpore mora opravdati dobivene potpore u cijelosti do 30. lipnja 2012., a ukupne materijalne i nematerijalne troškove do kraja 2012.

Rok za prijave na natječaj, koji je raspisan početkom rujna, je 3. listopada ove godine.

Sudionike skupa zanimalo je može li potporu dobiti strani državljanin, na što su im predstavnici Ministarstva odgovorili da je važno samo to da je tvrtka registrirana u Hrvatskoj i da obavlja djelatnost male brodogradnje.

Brodograditelji su iskazali žaljenje što potporu ne mogu dobiti tvrtke koje imaju poteškoća te su zatražili da im se priznaju troškovi izrade alata, koje mali brodograditelji često sami izrađuju.

Na skupu je bilo riječi i o CE certifikaciji, odnosno CE oznaci (europska sukladnost) koja omogućava slobodan protok roba unutar tržišta svih zemalja članica EU, pokazuje da proizvod zadovoljava važne zahtjeve u području sigurnosti, zaštite zdravlja i života ljudi, imovine, okoliša i javnog interesa.

Rečeno je da hrvatski mali brodograditelj, ako radi brodice za rekreaciju sada mora ishodovati dva certifikata - C certifikat bez kojeg ne može izaći na domaće tržište i CE certifikat. Ulaskom u EU malim brodograditeljima bit će potreban samo CE certifikat, kojeg će moći izdavati samo prijavljeno tijelo, odnosno ono tijelo kojemu to odobri Europska komisija.

Brodice za gospodarsku djelatnost, pak, podlijegat će pravilima nacionalnih zakonodavstava, odnosno morat će se graditi po pravilima zemlje u kojoj će se prodavati i poslovati.

(Hina) xhsup yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙