FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast prometa u trgovini na malo

Autor: dduk
ZAGREB, 15. rujna 2011. (Hina) - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u srpnju je u odnosu na lipanj bio nominalno veći za 15,5 posto, a realno za 16,8 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj 2010., nominalno porastao za 3,5 posto, a realno za 0,9 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

To je usporavanje realnog rasta prometa u trgovini na malo na godišnjoj razini s obzirom da je u lipnju zabilježen realan rast za 1 posto, a rast po stopi od 1 posto zabilježen je i u svibnju.

Statistički podaci za ovu godinu pokazuju da je maloprodaja na godišnjoj razini bilježila realan rast u svim mjesecima osim ožujka kada je promet od trgovine na malo u odnosu na isti mjesec prošle godine pao za 2 posto, dok je najveći rast zabilježen u travnju, za 3,7 posto.

Kumulativni podaci za prvih sedam mjeseci ove godine pokazuju da je promet u trgovini na malo nominalno porastao za 3,8 posto, a realno za 0,9 posto u odnosu na razdoblje siječanj-srpanj prošle godine.

Na godišnjoj razini, u srpnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, statistika bilježi nominalni rast prometa u deset trgovačkih struka, postotno najviše u prodaji željezne robe, boje i stakla, za 13,1 posto.

Maloprodaja ostalih živežnih namirnica u specijaliziranim prodavaonicama porasla je za 11,9 posto, duhanskih proizvoda 11,8 posto, dok je nominalni rast u maloprodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji sudjeluje s 20,3 posto, iznosio 9 posto.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koje u ukupnoj maloprodaji imaju udio od 36,6 posto, promet je nominalno porastao za 2,1 posto.

Maloprodaja je u srpnju na godišnjoj razini pala u osam trgovačkih struka, a postotno najviše u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica, za 12,4 posto. Maloprodaja električnih aparata za kućanstvo smanjena je za 4,8 posto, a knjiga, novina, papirnate robe i pisaćeg pribora za 4,7 posto.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙