FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo skup o razvoju filozofije od Petrića do Boškovića

Autor: dsil
CRES,22. rujna 2011.(Hina) - Međunarodni znanstveni simpozij "Od Petrića do Boškovića: Mijene u filozofiji prirode" otvoren je danas u Cresu u sklopu 20. međunarodnog skupa "Dani Frane Petrića".

Na skupu koji završava 24. rujna sudjeluje 25 predavača, a u uvodnu dijelu u ime programskog odbora sudionike su pozdravili Ivica Martinović i Bruno Ćurko.

Skup se ove godine, zbog 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, usmjeruje na dvojicu filozofa koji su se i u europskim razmjerima istaknuli svojim izvornim filozofijama prirode: Franu Petrića (1529.-1597.) i Ruđera Boškovića (1711.-1787.).

Namjera organizatora bila je da istraživači mogu predstaviti rezultate istraživanja i pridonijeti točnijoj prosudbi o ulozi i značenju Petrićeve misli u renesansnom kontekstu te Boškovićeve filozofije u kontekstu 18. stoljeća.

Međunarodna znanstvena interdisciplinarna konferencija "Dani Frane Petrića" održava se svake godine u Cresu, Petrićevu rodnom mjestu. Filozof i polihistor Frane Petrić rodio se 1528., a umro u Rimu 1597. Studirao je filozofiju i matematiku u Italiji i Njemačkoj te predavao filozofiju na sveučilištima u Ferrari i Rimu.

Petrić se bavio i muzikologijom, književnom teorijom, teorijom jezika i procesa razumijevanja, fizikom i drugim znanstvenim disciplinama, a iza sebe je ostavio mnoga pisana djela, među kojima i kapitalnu "Novu sveopću filozofiju".

(Hina) xdsil ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙