FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I peti hrvatski matematički časopis JMI uvršten na web of science popis

Autor: macu
ZAGREB, 14. rujna 2011. (Hina) - I peti hrvatski matematički časopis Journal of Mathematical Inequalities (JMI), koji uređuju akademik Josip Pečarić i češki profesor Alois Kufner, uvršten je nedavno na Thomson Reuters (web of science), popis najpoznatijih svjetskih časopisa.

JMI, koji izlazi u izdanju zagrebačkog izdavača Element četiri puta na godinu na engleskom jeziku od 2007., uvršten je na taj popis retroaktivno od prvoga broja 2009.

Osim toga još se dva časopisa, osnivač kojih je akademik Pečarić, nalaze na tom uglednom svjetskom popisu časopisa. Časopis Mathematical Inequalities & Applications koji izlazi od 1998. uvršten je na navedeni popis 2000. i bio je prvi hrvatski matematički časopis na popisu web of science. Drugi je Operators and Matrices koji izlazi od 2007. i uvršten je na spomenuti popis od početka izlaženja i također je prvi hrvatski matematički časopis koji je na popisu Current Conttens. Journal of Mathematical Inequalities također je na CC popisu, pa su ta dva časopisa urednika Pečarića jedini hrvatski matematički časopisi na tom popisu.

Važnost tih dvaju popisa, kako napominje Pečarić, u tome je što se radovi objavaljeni u časopisima na tim popisima posebno vrjednuju pri izboru u znanstvena zvanja te u vrjednovanju sveučilišta u cjelini.

Još dva hrvatska matematička časopisa nalaze se na popisu web of science - Glasnik matematički koji izdaje zagrebački PMF i časopis Mathematical Communications, matematičkog Odjela osječkog Sveučilišta.

Na web of science sada se nalazi 35 časopisa iz Hrvatske, od kojih su četiri matematička (JMI još nije upisan). Srbija ima 14 časopisa od kojih je jedan matematički, Slovenija 10, ali nema matematički, Makedonija ima dva časopisa i nema matematički, BiH ima četiri časopisa, ali nema matematički.

"Unatoč tako respektabilnoj situaciji kad je riječ o hrvatskim matematičkim časopisima, paradoksalna je činjenica da Hrvatska, za razliku od nekih svojih susjeda, nema ni zaseban matematički fakultet ni institut", kaže Pečarić.

Josip Pečarić po broju objavljenih znanstvenih radova je među pet svjetskih matematičara svih vremena. Po podatcima MathSciNet, mrežne stranice američkoga matematičkog društva, Pečarić je objavio 830 znanstvenih radova, koji su citirani 1189 puta (536 autora).

Neki hrvatski znanstvenici smatraju da bi njegov broj znanstvenih radova bio usporediv s drugim znanstvenim disciplinama, kao primjerice fizikom, kemijom ili biologijom, kad bi se pomnožio s 20.

Josip Pečarić je poznat i po tome što je stvorio "hrvatsku matematičku školu matematičkih nejednakosti" iz koje su za nepunih dvadeset godina izišla 32 doktora znanosti.

Međunarodna znanstvena konferencija "Matematičke nejednakosti i primjene 2008." održana je sredinom lipnja u Trogiru u čast hrvatskog matematičara, sveučilišnog profesora i akademika Josipa Pečarića, u prigodi njegova 60. rođendana.

(Hina) xmc ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙