FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU i Zaklada za znanost surađivat će na državnoj razini

Autor: mbur
ZAGREB, 21. rujna 2011. (Hina) - Na prvoj sjednici Koordinacijskog odbora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) u novom sastavu, koja je danas održana u HAZU, naglasak je bio na suradnji dviju ustanova na državnoj razini, odnosno, izradi i predlaganju strategije u znanosti i visokom obrazovanju, kao i o suradnji na konkretnim programima.

Kako je priopćeno iz HAZU-a i HRZZ-a, na sjednici se raspravljalo i o pojašnjenju statusa dviju hrvatskih ustanova, koje su članice Europske znanstvene zaklade (ESF), u budućoj europskoj znanstvenoj organizaciji. Naime, kako trenutno na europskoj razini traju rasprave o ERA u kontekstu znanstvenih politika, financiranja i osiguravanja potpore znanstvenim istraživanjima, hrvatske članice ESF-a sudjeluju u raspravama kako bi se našao najbolji modus sudjelovanja Hrvatske u budućoj organizaciji. O rezultatima ovih rasprava ovisit će mogućnost prijave hrvatskih znanstvenika na europske fondove te njihovo umrežavanje s europskim znanstvenim skupinama.

Radnim sastankom predsjedao je predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, koji je ujedno i predsjednik Koordinacijskog odbora te akademik Ivica Kostović, predsjednik Upravnog odbora Zaklade.

Koordinacijski odbor HAZU-a i HRZZ-a tijelo je koje su osnovale te dvije ustanove kako bi zajedno sudjelovale u aktivnostima Europske znanstvene zaklade (ESF) i zajedno zastupale interese hrvatskih znanstvenika u ovom europskom udruženju. Među zaključcima današnjega sastanka ističe se prihvaćanje prijedloga akademika Zvonka Kusića da Koordinacijski odbor svoje djelovanje proširi na sve državne nastupe vezane uz razvitak znanosti, visokog obrazovanja i tehnologije. Koordinacijski odbor dao je jednoglasnu potporu proširenju suradnje na najvišoj državnoj razini.

Koordinacijski odbor je tijekom četverogodišnjeg djelovanja donosio odluke o financiranju projekata hrvatskih znanstvenika koji su prošli strogi postupak vrednovanja Europske znanstvene zaklade i zadovoljili međunarodne kriterije te sudjelovao u integraciji RH u Europski istraživački prostor.

Financiranje projekata prijavljenih Europskoj znanstvenoj zakladi obavlja se iz proračuna HRZZ-a, u okviru programa Potpora uključivanja hrvatskih znanstvenika u programe ESF-a koji je prvi put raspisan još 2005. Proračun ovog Zakladnog programa je u 2010. iznosio 7.000.000,00 kuna.

Koordinacijski odbor HAZU-a i HRZZ-a je dosada u radu 22 projekta hrvatskih znanstvenika, pojedinačne vrijednosti od četiri tisuće kuna do oko milijun kuna.

(Hina) pp/xmb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙