FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi detektor emocija vidi kad lažemo

Autor: dhai
LONDON, 13. rujna 2011. (Hina) - Sofisticirani novi sustav s video kamerom može otkriti laži samo gledajući u naša lica dok govorimo, kažu stručnjaci.

Računalni sustav koristi jednostavnu video kameru, termovizijski senzor visoke rezolucije i paket algoritama, navodi BBC.

Istraživači kažu da sustav može biti velika pomoć službama sigurnosti. On uspješno dijeli istinu od laži u oko dvije trećine slučajeva, rekao je voditelj istraživanja profesor Hassan Ugail s britanskog Sveučilišta Bradford.

Sustav, koji je razvio tim znanstvenika sa sveučilišta u Bradfordu i Aberystwythu u suradnji s britanskom pograničnom službom, predstavljen je u utorak na Festivalu britanske znanosti u Bradfordu.

Novi pristup temelji se na godinama istraživanja o tome kako svi mi nesvjesno, nenamjerno otkrivamo naše emocije kroz suptilne promjene izraza i dotok krvi u našu kožu. Mi odajemo naše emocije pokretom oka, širenjem zjenica, griženjem ili pritiskom na usne, naboravanjem nosa, teškim disanjem, gutanjem, treptanjem i asimetrijom lica, a to su samo vidljivi znaci koje bilježi kamera. Čak nas i punjenje krvnih žila oko naših očiju izdaje, što registrira termovizijski senzor.

Otkrivanje laži tradicionalno ovisi o poligrafu, izumljenom daleke 1921., puno invazivnijem uređaju s nizom žica koje se pričvrste na kožu. Novi uređaj obećava mogućnost neinvazivnog, čak i tajnog, testiranje istine u realnom vremenu.

"Udružili smo već priznate radove o izrazima lica, najnoviji razvoj u termovizijskoj tehnologiji, tehnike praćenja slike naših ispitanika i nove algoritme u jedan operativni sustav", rekao je profesor Ugail.

Do sada je svoj detektor laži tim testirao samo na dobrovoljcima, a ne u stvarnom životu. Kasnije ove godine, oni ga planiraju isprobati u jednoj britanskoj zračnoj luci, vjerojatno uz imigracijske službenike dok obavljaju sigurnosne intervjue. Algoritmi se tada mogu testirati nasuprot prosudbama tih službenika.

"U stvarnim stresnim situacijama, možda bi dobili još veći uspjeh", ističe profesor Ugail, koji vjeruje da će uređaj na kraju moći otkriti oko 90 posto onih koji lažu, što je jednako mogućnostima poligrafa.

Istraživači priznaju, da testovi ne mogu biti 100 posto točni. Ono što otkrivaju su emocije, kao što su uznemirenost, strah ili nepovjerenje, a ne sam čin laganja. Ponekad strah može biti strah da nam se ne vjeruje, a ne strah da ćemo biti uhvaćeni.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙