FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 21. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

TRIPOLI - Grad Seba u južnom pustinjskom dijelu Libije pod kontrolom je boraca libijske Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), rekao je za France presse dužnosnik zadužen za regiju Sebu u sklopu NTC-a, Abdelmadžid Seifenasr. "U potpunosti smo preuzeli kontrolu nad gradom Sebom. Pobuni su se pridružili svi uključujući i pristalice Gadafija", rekao je Sefenasr, dodavši kako manja, neorganizirana skupina boraca i dalje sporadično pruža otpor. Borci NTC-a u srijedu su najprije zauzeli zračnu luku, a potom i grad Sebu. Kako prenose mediji, naišli su na nešto snažniji otpor nego što su očekivali u nastojanjima da zauzmu gradove Bani Valid i Sirt. Seba je na strateški važnome mjestu, jer je geografski posljednji značajniji libijski grad prije pustinje, koja je bila glavni izlazni put za bijeg nekoliko članova Gadafijeve obitelji.

JERUZALEM - Šef izraelske diplomacije Avigdor Lieberman ponovno je u srijedu upozorio da zahtjev za prijamom palestinske države u UN neće ostati bez odgovora s izraelske strane. "Palestinska inicijativa neće ostati bez odgovora s izraelske strane, ali ne mislim da treba iznositi druge detalje", izjavio je na vojnoj radio postaji Lieberman. Lieberman je isključio mogućnost zamrzavanja izraelskog naseljavanja na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu. "Neće biti zamrzavanja ni na jedan dan", kazao je Lieberman odbacujući jedan od palestinskih uvjeta za nastavak pregovora koji su na mrtvoj točki već godinu dana.

NEW DELHI - Najmanje 98 osoba smrtno je stradalo u potresu magnitude 6,9 koji je u nedjelju pogodio pogranično područje između Indije i Nepala, izvijestile su u srijedu vlasti u New Delhiju koje strahuju da bi broj poginulih mogao biti veći. Najmanje 65 osoba poginulo je u državi Sikkim na sjeveroistoku Indije, rekla je za France presse lokalna dužnosnica glavnoga grada države Gangtoka u koji su dovezeni posmrtni ostaci žrtava, Sonam Lepcha. "Strahujemo da bi moglo biti i više ljudskih žrtava. U ovome je trenutku teško govoriti o točnome broju", kazala je Lepcha. U drugim dijelovima Indije poginulo je još 18 osoba, objavila je policija. U Nepalu je smrtno stradalo osam ljudi, a na jugu Tibeta, potres je odnio sedam ljudskih života. Potres se mogao osjetiti i na udaljenosti većoj od 1.000 km prema zapadu, sve do glavnoga indijskog grada New Delhija te prema istoku do Bangladeša.

MOSKVA - Zastupnici gornjeg doma ruskog parlamenta, Vijeća Federacije, izabrali su u srijedu za predsjednicu tog doma, što je treća najvažnija dužnost u Rusiji nakon predsjednika i premijera, bivšu guvernerku Sankt Peterburga Valentinu Matvijenko, javljaju ruski mediji. To je prvi put u ruskoj povijesti da je na tako visoku dužnost izabrana žena. Za Matvijenko je glasalo 140 zastupnika, nitko nije bio protiv i jedan je bio suzdržan. Matvijenko (62) je diplomirala kemiju 1972., a 1985. završila je Akademiju Komunističke partije SSSR-a i postala dužnosnica u tadašnjem Lenjingradu. Bila je na mnogim visokim partijskim položajima, a poslije raspada SSSR-a u diplomaciji. Matvijenko je od 2003. do kolovoza ove godine obnašala dužnost guvernerke Sankt Peterburga, drugog po veličini ruskog grada nakon Moskve. I premijer Vladimir Putin i predsjednik Dmitrij Medvedev potječu iz Sankt Peterburga.

NEW YORK - Predsjednik Barack Obama izrazio je u utorak iskrenu sućut turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu s kojim se susreo na marginama Glavne skupštine UN-a u New Yorku, nakon napada u kojem su u Ankari poginule tri osobe. Taj nas napad "podsjeća da terorizam postoji na brojnim mjestima u svijetu", kazao je američki predsjednik novinarima. Nazvao je Tursku "velikim saveznikom unutar NATO-a" i zahvalio Erdoganu za "sav posao učinjen u Afganistanu". Gotovo 1800 turskih vojnika raspoređeno je u Afganistanu u okviru ISAF-a. Predsjednik SAD-a ustvrdio je također da je turski čelnik dokazao "veliku odlučnost oko brojnih tema u promicanju demokracije", aludirajući na ulogu smirivanja i pomirenja koju je odigrala Ankara u narodnim pobunama na sjeveru Afrike. Tri su osobe ubijene a 15 ih je ranjeno u napadu u utorak u trgovačkom središtu Ankare.

AMSTERDAM - Zgrada suda u Amsterdamu je oštećena u eksploziji u noći s utorka na srijedu, ali na sreću nije bilo ozlijeđenih, priopćila je u srijedu policija. "Ujutro 21. rujna oko 2.30 sati dogodila se eksplozija u zgradi suda", stoji u priopćenju u kojemu se ne navodi uzrok eksplozije. Kako prenosi Reuters, nizozemski radio je javio da se možda radi o eksploziji granate. Razbijeno je nekoliko prozora, ali nema ozlijeđenih, rekao je glasnogovornik policije. Sud će danas normalno raditi, rekao je za France Presse glasnogovornik suda.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙