FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ogroman trgovinski manjak Japana u kolovozu

Autor: gple
TOKIO, 21. rujna 2011. (Hina/AFP) - Japan je u kolovozu zabilježio ogroman manjak u trgovinskoj bilanci, pokazali su u srijedu najnoviji podaci, budući da su energetska poduzeća uvozila više goriva kako bi podmirila potražnju za električnom energijom.

Manjak je u prošlom mjesecu iznosio 775,3 milijarde jena (10 milijardi dolara), što je najviši iznos za mjesec kolovoz otkada je ministarstvo financija počelo prikupljati podatke 1979.

U istom mjesecu godine ranije Japan je zabilježio višak od 63,8 milijardi jena.

Ovogodišnji je kolovoški manjak ujedno znatno nadmašio očekivanja analitičara koji su procjenjivali da će dosegnuti 300 milijardi jena.

Ohrabruje ipak prvi, iako skromni rast izvoza otkada su potres i tsunami u ožujku poremetili lance opskrbe i uzrokovali prvi nuklearni incident u svijetu od katastrofe u ukrajinskom Černobilu. Isporuke u inozemstvo tako su porasle za 2,8 posto, na 5.360 milijardi jena zahvaljujući povećanim isporukama automobila, strojeva i brodova.

To je ujedno njihov prvi rast u šest mjeseci.

Uvoz je porastao po znatno višoj stopi, od 19,2 posto, na 6.130 milijardi jena, zbog poskupljenja nafte i rekordnih kupovina ukapljenog prirodnog plina.

Energetske kompanije pojačano su uvozile fosilna goriva za potrebe proizvodnje struje u termoelektranama budući da brojni nuklearni reaktori, koji su za vrijeme katastrofe automatski prestali s radom ili su isključeni s distribucijske mreže radi redovnih provjera, još uvijek ne rade.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙