FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetsko gospodarstvo ponovo u opasnoj zoni - Zoellick

Autor: mpuk
WASHINGTON, 15. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick izjavio je u srijedu da se svjetsko gospodarstvo ponovo našlo u opasnoj zoni, te da Europa, Japan i Sjedinjene Američke Države moraju donijeti teške odluke kako ne bi povukli za sobom cijeli svijet.

"Ako se Europa, Japan i Sjedinjene Države ne suoče sa svojom odgovornošću, povući će za sobom i globalno gospodarstvo", kazao je Zoellick u govoru na Sveučilištu George Washington.

"Predugo su odgađali donošenje teških odluka, te su njihove preostale opcije sada ograničene na tek nekoliko bolnih mogućnosti“, rekao je uoči sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda koji će se održati sljedećeg tjedna.

Njegov otvoren istup ukazao je na pojačan strah globalnih političara od eskalacije dužničke krize u Europi, koja za sada zasjenjuje zabrinutost investitora u vezi s javnim financijama i reformama u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu.

Te su zemlje inače pozvale Kinu da kao ekonomska sila u usponu bude odgovoran akter na međunarodnoj sceni ali i same moraju postupati odgovorno i suočiti se s vlastitim gospodarskim problemima, dodao je Zoellick.

Izrazio je vjeru u opstanak eurozone ali je upozorio da će "biti potrebna daleko snažnija fiskalna unija od sadašnje a netko će to morati platiti“.

"Ako niste spremni na takvu fiskalnu uniju, onda mislim da sadašnju konstrukciju neće biti moguće zadržati", rekao je Zoellick u intervjuu za CNBC.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙