FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seminar o razvoju gospodarske suradnje Hrvatske i Poljske

Autor: tper
ZAGREB, 15. rujna 2011. (Hina) - Brojne su mogućnosti gospodarske suradnje Hrvatske i Poljske, posebice u područjima energetike, prometa, elektrotehnike, kemijske i farmaceutske industrije, istaknuto je na seminaru "Razvoj gospodarske suradnje Poljske i Hrvatske" održanom danas u sklopu Jesenskih sajmova na Zagrebačkom velesajmu, na kojima je Poljska zemlja partner.

Veleposlanik Poljske u Hrvatskoj Wiesław Tarka kazao je kako je poljsko predsjedanje Vijećem EU važno za obje zemlje, navodeći da će u Zagreb sutra navečer doputovati poljski premijer Donald Tusk koji će donijeti englesku verziju Ugovora o pristupanju Hrvatske EU.

Tarka je uvjeren da će tijekom poljskog predsjedanja Hrvatska potpisati pristupni ugovor s EU.

Poljska se nada da će ulaskom Hrvatske u EU dobiti dobrog i zanimljivog partnera i da će međusobna suradnja jačati, kazao je.

Smatra kako ima prostora za suradnju dviju zemalja, kao i za investicije s obje strane te se nada da će prisutnost Poljske na ZV pridonjeti jačanju gospodarske suradnje.

Direktor Uprave za europska pitanja u poljskom Ministarstvu gospodarstva Marek Korowajczyk kazao je kako je Hrvatska značajan gospodarski partner Poljskoj te da je zanimljiva poljskim ulagačima.

Poljske tvrtke zainteresirane su za suradnju na području elektrotehnike, industrije namještaja, kućanskih aparata, farmaceutske i kemijska industrije, ali i za zajedničke projekte sa hrvatskim partnerima na trećim tržištima.

Pozvao je hrvatske tvrtke da investiraju u Poljsku kao i na stjecanje kapitala na Varšavskoj burzi.

Ravnateljica Uprave za trgovinu i unutarnje tržište Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Ema Culi istaknula je dobru suradnju Hrvatske i Poljske, a kao područja suradnje također je izdvojila energetiku, elektro industriju, poljoprivredu, kemijsku i farmaceutsku industriju.

Direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK Sunčanica Skupnjak-Kapić napominje kako je gospodarska suradnja dvije zemlje ispod realnih mogućnosti te kako će ovaj seminar, ali i sudjelovanje Poljske kao zemlje partnera na ZV-u pomoći da se taj trend promijeni.

Hrvatska kontinuirano ostvaruje deficit u robnoj razmjeni s Poljskom i moramo težiti uravnoteženju bilance, kazala je.

Po završetku seminara, kojeg su organizirali Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu i Hrvatska gospodarska komora, održani su individualni poslovni razgovori predstavnika 30-ak hrvatskih tvrtki te otprilike isto toliko poljskih tvrtki.

Ukupna robna razmjena Hrvatske s Poljskom u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 279,6 milijuna američkih dolara. Pritom je hrvatski izvoz u Poljsku iznosio 67,5 milijuna dolara i povećan je 30 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a uvoz iz Poljske je povećan 18,7 posto, na 212,1 milijun dolara.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙