FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF: razgovori o raspadu eurozone "ludost"

Autor: bcav
WASHINGTON, 20. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Razgovori o raspadu eurozone su "ludost" i europski čelnici moraju stišati svoje disonantne tonove koji destabiliziraju financijska tržišta i prijete ponovnim uvlačenjem regije u recesiju, upozorio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF).

Europska unija mora žurno provesti svoj paket pomoći namijenjen pogođenim zemljama a u međuvremenu, Europska središnja banka (ECB) treba nastaviti program kupnje obveznica, ističe MMF.

ECB bi također trebala biti spremna sniziti kamatne stope ako se gospodarska situacija bude dalje pogoršavala, navodi MMF u izvješću Svjetski gospodarski izgledi.

Oštrim komentarima MMF želi potaknuti europske čelnike na akciju, uoči dolaska ministara financija i guvernera središnjih banaka u Washington ovoga tjedna na godišnje sastanke MMF-a, Svjetske banke i skupine G20.

MMF je ponovio svoj poziv za stabilizaciju europskog financijskog sustava s novim injekcijama kapitala, prvo od privatnog sektora a potom i kroz državne mjere ako je nužno, kako bi se banke izoliralo od gubitka povjerenja u vrijednost državnih dugova eurozone u njihovim bilancama.

Hitnost u zaustavljanju širenja straha od kolapsa eurozone zbog nevolja s grčkim dugom, naglašava i svježa prognoza rasta MMF-a. Rast eurozone je praktično zaustavljen a za 2012. se predviđa rast od samo 1.1 posto.

(Hina) xbcav ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙