FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok prekonoćnih depozita europskih banaka pri ECB-u

Autor: gple
FRANKFURT, 5. rujna 2011. (Hina/AFP) - Prekonoćni depoziti europskih banaka pri Europskoj središnjoj banci dosegnuli su na kraju prošlog tjedna najveći iznos u ovoj godini, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci ECB-a, signalizirajući nesklonost banaka međusobnim pozajmicama.

Tako su 24-satni depoziti banaka eurozone pri Europskoj središnjoj banci u petak doseguli vrijednost od 151 milijardu eura, odražavajući obnovljene zabrinutosti u vezi s dužničkom krizom u eurozoni.

Prethodni najviši iznos takvih depozita bio je 145,2 milijarde eura a zabilježen je 8. kolovoza.

Više vrijednosti prekonoćnih depozita banaka pri središnjoj banci očituju njihovu nesklonost da posuđuju novac jedne drugima na međubankovnom tržištu.

Novac položen pri ECB-u donosi kamatu od 0,75 posto koja je niža od kamata na međubankovne pozajmice.

Istodobno su hitne 24-satne pozajmice banaka u eurozoni u petak iznosile samo 14,0 milijardi eura.

Banke nisu sklone posuđivati jedna drugoj novac ako strahuju banka-dužnica neće moći vratiti zajam.

Strahuje se da bi se pojedine banke u Europskoj uniji mogle naći u teškoćama u slučaju eskalacije dužničke krize u eurozoni budući da su vlasnici značajnih iznosa duga prezaduženih zemalja-članica.

Stoga je i čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde u ponedjeljak ponovila nedavno izrečeno upozorenje da europske banke općenito trebaju dodatni kapital kako bi se zaštitile od rizika povezanih s dužničkom krizom.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙