FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup o povijesnoj arhitekturi Rijeke i Trsta 24. rujna

Autor: dsil
RIJEKA,20. rujna 2011.(Hina) - Prvi međunarodni znanstveni skup "Hadriatica 2011" s temom "Arhitektura i umjetnost u Rijeci i Trstu krajem 19. i početkom 20. stoljeća" održat će se u subotu, 24. rujna, u Rijeci, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo u riječkom Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture RH.

Organizatori skupa su taj odjel te srodni tršćanski odjel Soprintendenza dei Beni storici, artistici ed etnoantropologici del Fruili Venezia Giulia. Pokrovitelji su generalni konzulati Hrvatske u Trstu te Italije u Rijeci, gradovi Rijeka i Trst, a znanstveni pokrovitelji riječko i tršćansko sveučilište.

Na skupu će se analizirati arhitektonski razvoj dvaju gradova na prijelazu stoljeća, kad urbanistički snažno rastu.

Pročelnik konzeravtorskog odjela u Rijeci Željko Bistrović kazao je da su Rijeka i Trst međusobno povezani još od antike te da veze kulminiraju u 19. stoljeću. Izrazio je nadu da će suradnja s kolegama u Trstu olakšati pristup povijesnoj dokumentaciji o širem riječkom području koja je pohranjena u Trstu i diljem Italije.

Pročelnik tršćanskog odjela Luca Caburlotto izrazio je nadu da će skup postati tradicionalan, rekavši da su već odabrane teme za dva sljedeća godišnja skupa: riječka i tršćanska luka 2012. te povijest konzervacije i pripadnog zakonodavstva u Hrvatskoj i Italiji godinu potom.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao da je zadaća sadašnjih čelnika gradova i kulturnih djelatnika brinuti se za daljnju zajedničku suradnju gradova, a tršćanski gradonačelnik Roberto Cosolini je izrazio zadovoljstvo produbljenjem međunarodne znanstvene suradnje.

Skup je pozdravio talijanski konzul u Rijeci Renato Cianfarani i hrvatski veleposlanik u Italiji Tomislav Vidošević.

(Hina) dxsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙