FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Četvrti Dani Petra Šegedina od 16. do 18. rujna

Autor: hspa
KORČULA, 11. rujna 2011. (Hina) - Kulturno-znanstvena manifestacija Četvrti dani Petra Šegedina održat će se od 16. do 18. rujna u Korčuli, Žrnovu i Orebiću pod pokroviteljstvom Grada Korčule i Leksikografskog zavoda Miroslava Krleža.

"Zagreb u djelu Petra Šegedina" tema je ovogodišnjega znanstvenog skupa, čiji je voditelj akademik Dubravko Jelčić. Uz ine, na ovogodišnjem skupu, kako je najavljeno, govorit će akademik Luko Paljetak, predsjednik DHK-a Božidar Petrač, Vladimira Rezo, Danijela Bačić Karković, Ivana Žužul, Maja Weikert, Vesna Vlašić, Dragan Gligora, Marica Grigić, Miroslava Vučić, Milan Vuković, Boris Kragić i t.d.

U sklopu manifestacije Srednja škola u Korčuli dobit će ime Petra Šegedina, položit će se vijenci na književnikovu rodnu kuću u Žrnovu - Postrani te na grobu u Orebićima, a u Muzeju Grada Korčule bit će otvorena izložba Nikole Skokandića grafička mapa (art-knjiga) "Sreća".

Program Dana Petra Šegedina ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Maticom hrvatskom.

Dani Petra Šegedina održavaju se bijenalno od 2005. Izlaganja sa znanstvenog skupa redovito se objavljuju u Zborniku radova, čiji su suizdavači Grad Korčula i Leksikografski zavod Miroslava Krleže.

Petar Šegedin (1909.-1998.) poznati je hrvatski pripovijedač i esejist. Godine 1939. javio se odlomcima proze u Krležinu "Pečatu". Bio je predsjednik DHK-a i Matice hrvatske. Objavio je nekoliko romana, uz ine, "Djeca božja", "Osamljenici" i "Crni smiješak" te više od deset knjiga pripovijedaka, putopisa i eseja. Šegedin je stvarao poseban tip proze, u nimalo povoljnim kulturnim i političkim prilikama, pa svojom smjelošću i književnom vrijednošću pripada vrhovima suvremene hrvatske književnosti.

(Hina) xddub ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙