FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 17. rujna 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Poljski premijer Donald Tusk uručio je u subotu u Zagrebu predsjednici hrvatske vlade Jadranki Kosor nacrt Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, kazavši da bi bio vrlo zadovoljan kada bi taj ugovor bio potpisan u Varšavi, prijestolnici Poljske koja u ovom polugodištu predsjeda Europskom unijom. Nacrt ugovora na engleskom jeziku uručen je premijerki Kosor na svečanoj konferenciji za novinare koja je započela intoniranjem triju himni - Europske unije, Poljske kao zemlje predsjedateljice EU-a te Hrvatske. "Ovo je iznimno važan i povijesni trenutak radosti i sreće za sve nas“, rekla je Kosor na konferenciji za novinare, zahvalivši svojem poljskom kolegi što je osobno donio nacrt ugovora u Zagreb te uputivši mu i nekoliko rečenica na poljskom jeziku. Premijer Tusk nije štedio riječi pohvale na njezin račun, pohvalivši hrabrost, zalaganje i predani rad hrvatske premijerke, te nazvavši je „junakinjom povijesti“. "Odradili ste veliki posao u korist cijele Europe, ne samo Hrvatske“, kazao je, dodajući da je danas „kada mnogi sumnjaju u budućnost Europe“ trud hrvatske premijerke "velika injekcija optimizma“. Premijer Tusk je naglasio bi bio sretan da ugosti svoju hrvatsku kolegicu u Varšavi te da se u poljskom glavnom gradu potpiše Ugovor o pristupanju. Zasad se još točno ne zna kada će i gdje ugovor biti potpisan, a osim Varšave spominje se i Bruxelles i to 9. prosinca kada se tamo održava summit šefova država i vlada EU-a. Ugovor na engleskom jeziku treba sada biti preveden na hrvatski i na službene jezike EU-a, te proći pravno-jezičnu redakturu što je proces koji bi trebao biti dovršen do kraja listopada. Ugovor bi trebao biti na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 1. prosinca, a potom bi ga Vijeće EU-a trebalo prihvatiti 5. prosinca, nakon čega je otvoren put njegovu potpisivanju. "Tekst ću danas odmah uputiti i predsjedniku Republike Hrvatske (Ivi Josipoviću), predsjedniku hrvatskog parlamenta (Luki Bebiću) i predsjednici Nacionalnog odbora u Hrvatskom saboru Vesni Pusić“, najavila je Kosor.

JERUZALEM - Izraelski ministar priznao je u subotu da Izrael ne može zaustaviti zahtjev za prijamom palestinske države u UN, ocjenjujući međutim mogućom obnovu mirovnih pregovora. "Nažalost, Izrael nema načina da spriječi Palestince da zatraže prijam svoje države u UN i nemoguće ih je zaustaviti", izjavio je na izraelskom državnom radiju ministar bez portfelja Yossi Peled iz stranke Likud. "No ta će inicijativa nesumnjivo naići na odbijanje Vijeća siugurnosti te će nam ostati manevarski prostor za pregovore", nastavio je on. "Izrael se ne može oduprijeti dojmu nemoći i mora naglasiti da se rješenje dviju država za dva naroda mora postići putem izravnih pregovora ", dodao je ministar.

BRUXELLES - EU je "primio na znanje" stremljenje Palestinaca da pristupe UN-u, ali misli da je "konstruktivno rješenje" koje bi moglo dovesti do nastavka mirovnih pregovora jedini izlaz, rekla je u subotu glasnogovornica šefice europske diplomacije Catherine Ashton. "I dalje vjerujemo da je konstruktivno rješenje koje bi moglo dobiti najveću moguću podršku i omogućiti nastavak pregovora najbolji i jedini način da se dođe do mira i rješenja za dvije države koje palestinski narod želi", kazala je glasnogovornica Maja Kocijančič. Nakon govora palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa koji je u petak potvrdio da će podnijeti zahtjev za prijamom palestinske države u UN kako bi se predstavio Vijeću sigurnosti, "moramo vidjeti detalje i datume zahtjeva. Sljedeći dani bit će ključni", ocijenila je ona. "Zato ćemo udvostručiti naše napore, zajedno s našim partnerima unutar Kvarteta radi pokretanja pregovora među stranama što je brže moguće. To je jedini način da se okonča sukob", naglasila je ona. Prema europskim diplomatskim izvorima, sastanak izaslanika Kvarteta za Bliski istok predviđen je za nedjelju u New Yorku.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u petak jednoglasno rezoluciju koja djelomično odmrzava libijsku imovinu i predviđa slanje misije radi pomoći novoj vladi u organiziranju izbora i izradi novog Ustava. Vijeće je u tekstu rezolucije izrazilo zadovoljstvo "poboljšanjem stanja" u Libiji i odlučnost da desetke milijarda dolara libijske imovine zamrznute u veljači i ožujku "što prije stavi na raspolaganje libijskom narodu". Nakon rasprava 15 zemalja članica Vijeća zadnjih dana, upotpunjena rezolucija stavlja naglasak na ljudska prava, potrebu uključivanja žena u proces odlučivanja i zaštitu afričkih imigranata koji su bili meta napada. Rezolucijom se predviđa slanje tromjesečne misije UN-a radi pomoći novoj vlasti u izgradnji nove države, pripremi izbora i izradi novog Ustava.

STRASBOURG - Dvadesetak pripadnika romske zajednice iz Hrvatske, osumnjičenih za niz provala i trgovinu ljudima privedeno je u subotu u okviru operacije žandarmerije u Alsaceu i Lorraineu, na istoku Francuske, saznaje se iz sudskog izvora. Snage reda intervenirale su u blizini Selestata, Haguenaua i Brieyja u okviru istrage o opetovanim provalama u pariškom području, na istoku Francuske, u Alpama, kao i u Njemačkoj i Belgiji, istaknuo je tužitelj Remi Coutin. Privedene osobe trebale bi se naći pred sudom u Nancyju. Žandari su intervenirali u okviru istrage otvorene na proljeće i vođene u suradnji s njemačkom policijom. Privedene osobe sumnjiči se i za trgovinu ljudima. Po podacima tužiteljstva, šefovi sa sjedištem u Hrvatskoj slali su maloljetnike u Francusku kako bi ondje vršili provale, posebno u privatne kuće.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙