FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kutina: izložba Antona Cetina

Autor: dpas
KUTINA , 16. rujna 2011. (Hina) - Danas je u kutinskoj Galeriji Muzeja Moslavine potporom Ministarstva kulture otvorena izložba slika, crteža i kolaža Antona Cetina, slikara međunarodne reputacije.

Riječ je o trećem predstavljanju u sklopu „ljetnog ciklusa“ na području autorova zavičaja. Počelo je u srpnju u Čazmi, nedaleko Bojane, gdje je rođen 1936. godine.

U kolovozu izložba je bila pred publikom u Bjelovaru, a u Kutini, u kojoj se Cetin zapaženo predstavio i prije pet godina, potrajat će do konca rujna.

Izložene radove prati i sadržajni katalog. Autorica Ivana Reberski donosi slikarevu kronologiju života i stvaralaštva od Pariza do Toronta. Osobito naglašava Cetinov ikonografski inventar kojeg mitski ispunjava Eva, a čiji je lik prepun simboličkih konotacija i unutarnjih zračenja, primjerice u druženju s pticom, vjesnikom mira i beskrajne slobode.

Na tu poetiku stvaranja podsjetio je i povjesničar umjetnosti Mladen Mitar, kustos kutinske galerije.

Uz odanost zavičaju naglašeno je slikarevo darivanje vlastitih radova, a koji su prije 10 godina u Čazmi oblikovali i Galeriju „Anton Cetin“.

(Hina) xdpas ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙