FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 9. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

PRELOG - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač sinoć je izjavio na tribini u Prelogu kako smo u dvije godine pokazali da znamo što nam je činiti u gospodarskoj krizi kakvu svijet ne pamti. "Uspjeli smo bez vanjske pomoći, bez MMF-a oporaviti naše gospodarstvo“, rekao je ministar na tribini o gospodarstvu i Europskoj uniji. Dodao je da se uz sve probleme plaće u javnom sektoru nisu rezale, da mirovine nisu kasnile ni jedan dan. Kako je napomenuo sve to uspjeli smo napraviti bez nekog većeg privatizacijskog prihoda. Po njegovim riječima gospodarstvo naše zemlje u 2009. godini imalo je minus od 5,6 posto, što je bila posljedica preljevanja svjetske gospodarske krize. Ona je protutnjala cijelim svijetom i nije mogla ne ostaviti traga na gospodarstvu naše male države, dodao je. Govoreći o tome što je učinjeno od kada je Jadranka Kosor došla na čelo hrvatske vlade, Popijač je kazao da su se stabilizirale javne financije, primjenjen je program gospodarskog oporavka te su uspješno završeni pregovori o pristupanju Europskoj uniji, što za posljedicu ima da smo danas u pozitivnim gospodarskim kretanjima.

SPLIT - Bivši zapovjednik postrojbe HVO-a Ivica Rajić, haaški osuđenik koji je u četvrtak pušten na slobodu iz zatvora u Madridu, kasno navečer stigao je u splitsku zračnu luku gdje ga je dočekala supruga sa djecom. "Želim se vratiti u obitelj i pokušati nadoknaditi izgubljeno", izjavio je Rajić za Hinu u splitskoj zračnoj luci. Na upit kako se osjeća na slobodi, on je odgovorio: "Nakon osam godina u zatvoru možete misliti kako mi je". Pri tomu je odbio komentirati haašku osudu na višegodišnju kaznu zatvora rekavši da ne želi o tomu govoriti. Rajića je Haaški sud osudio na 12 godina zatvora zbog pokolja muslimana u Stupnom Dolu u srednjoj Bosni počinjenog 1993. godine. On je u četvrtak pušten na slobodu iz zatvora Navalcalnero u Madridu gdje je proveo zadnje četiri godine. Rajić je pušten na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine kazne, što je praksa Haaškog suda. Na odsluženje zatvorske kazne Rajić je u Španjolsku iz Scheweningena prebačen 2007. godine. On je 2005. godine na Haaškom sudu priznao krivnju za sudjelovanje u napadu na selo Stupni Do u listopadu 1993. godine, te se je ispričao obiteljima stradalih i izrazio sućut "za bol koju trpe zbog gubitka najmilijih".

ZAGREB - Izložba "Identitet - suvremena umjetnost Litve", koja predstavlja 44 litavska umjetnika prošloga i ovoga stoljeća, otvorena je sinoć u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Na izložbi se može vidjeti 71 umjetničko djelo doajena litavske likovne umjetnosti, kao i onih srednje i mlađe generaciju, koji potvrđuju bogatstvo i raznolikost likovnih izričaja na području slikarstva, kiparstva, grafike, tekstila. Akademik Boris Magaš otvorio je izložbu, rekavši da mu je dobro znana litavska umjetnost prošloga stoljeća te da je identitet njezina česta tema. Pitanje identiteta, smatra Magaš, moralo bi biti duboko usađeno i u hrvatski narod koji s litavskim dijeli slične putove, ali i njihovu težinu.

ZAGREB - Umjetnički opus slikara Ante Kaštelančića svečano je sinoć predstavljen u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu retrospektivnom izložbom koja obuhvaća stotinjak djela toga jednog od važnijih hrvatskih slikara druge polovice 20. stoljeća, kojom Umjetnički paviljon otvara svoju jesensku izložbenu sezonu. "Ta je izložba dokaz bogatoga likovnog života grada Zagreba", rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević otvarajući izložbu. Osvrnuvši se na bogatu kulturnu ponudu grada Zagreba, naglasila je kako se Grad Zagreb ponosi ne samo aktivnostima Umjetničke galerije, već i politikom svih zagrebačkih kulturnih institucija. "Vjerujem da će ova kulturna jesen biti doista bogata", dodala je. Na izložbi je predstavljeno 101 Kaštelančićevo djelo u vlasništvu dijelom obiteljske zbirke u Zagrebu i Podstrani te više galerija i muzeja u Zagrebu, Splitu, Zadru, Šibeniku i drugdje, kao i mnogih privatnih kolekcionara.

SPLIT - David Blunt, britanski veleposlanik u Hrvatskoj, sinoć je otvorio izložbu "X Ray photos" svojeg sunarodnjaka Nicka Veaseya koja će biti otvorena do 21. rujna u Galeriji Fotokluba Split. Zanimljivost izložbe je u tome što poznati umjetnik Nick Veasey u svom radu ne koristi klasični fotoaparat koji "hvata" slike pomoću svjetla, već koristi x-zrake, tj. rendgensku tehnologiju. Njegove fotografije su zastupljene u važnim umjetničkim zbirkama, a nalaze se u londonskim muzejima te Muzeju suvremene umjetnosti u Taipeiu. Svojim umjetničkim radovima pokazuje ono što je iza, budući da koristi rendgensku tehnologiju za snimanje skrivenog sadržaja.

DUBROVNIK - Koncertom u dubrovačkome Kneževom dvoru na kojem je uz Juliana Rachlina i njegove prijatelje nastupila slavna engleska sopranistica Dame Felicity Lott završio je sinoć Festival komorne glazbe "Julian Rachlin i prijatelji". Maestro Julian Rachlin i autor scenarija za završnu koncertnu večer "Humoreska" skladatelj i pisac Hyung-ki-Joo umjesto traženja zamjene za Sir Rogera Moorea, koji je zbog bolesti morao otkazati ovogodišnje sudjelovanje na festivalu, prilagodili su koncept završne večeri festivala te su u njoj sudjelovali svi istaknuti sudionici festivalskog programa iz prethodnog dana s solisticom večeri sopranisticom Dame Felicity Lott. Felicity Lott rođena je i školovana u Engleskoj, studirala je pjevanje na Kraljevskoj akademiji za pjevanje i glazbu čija je članica i gostujuća profesorica. Nastupala je, uz ino, u Kraljevskoj opernoj kući Covent Garden, Bečkoj državnoj operi, na scenama u Parizu, SAD-u i drugdje.

(Hina) xtdel ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙