FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umjetnički paviljon priprema izložbe Rašića, Sesije i Baechlera

Autor: gvla
ZAGREB, 7. rujna 2011. (Hina) - Zagrebački Umjetnički paviljon, nakon izložbe Ante Kaštelančića koja se otvara sutra, sezonu nastavlja multimedijalnom izložbom Ante Rašića, retrospektivom Bele Čikoša Sesije te izložbom američkoga slikara Donalda Baechlera, rekao je danas za Hinu ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković.

"Nakon monografske izložbe Kaštelančića, Umjetnički paviljon u studenome priprema multimedijalni izložbeni projekt slikara i kipara srednje generacije Ante Rašića. To je vrlo zanimljiv projekt jednog od najvažnijih predstavnika kiparske generacije stasale krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća koji je dao bitan pečat mladoj hrvatskoj skulpturi toga vremena", rekao je Vuković.

Riječ je o projektu koji pripada ciklusu 'site specific' instalacija ambijentalnog karaktera koji je počeo u Paviljonu prije šest godina izložbom Miroslava Šuteja, a njime se na medijski inovativan način nastoji predstaviti rad istaknutih hrvatskih umjetnika, objasnio je Vuković.

Izložbeni projekt "Umjetnost je lijepa - Od kiča do meditacije" iznimno je složen te je dosad najveći i sveobuhvatni Rašićev izložbeni projekt. "To je vrlo zanimljiva i iznimno skupa izložba, te ujedno i jedan od neobičnijih projekata Paviljona, a vjerojatno i najsloženiji od takvog tipa izložbi koje se bave intervencijama u prostoru, čija je priprema tehnički vrlo zahtjevna", rekao je Vuković.

Slijedi retrospektivna izložba Bele Čikoša Sesije (1864.-1931.), jednog od najvažnijih slikara hrvatske moderne i jednog od osnivača Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu, koja se otvara uoči Božića i trajat će do siječnja 2012., a, po Vukovićevim riječima, najvjerojatnije će biti produžena do veljače 2012.

"Retrospektiva Bele Čikoša Sesije također je projekt za širu publiku budući da je taj umjetnik s početka prošlog stoljeća i inače vrlo zanimljiv kulturnoj javnosti", istaknuo je.

Autor izložbe je povjesničar umjetnosti Tonko Maroević, a bit će izloženo stotinjak radova iz svih umjetnikovih stvaralačkih razdoblja koja će se posuditi iz hrvatskih muzeja i galerija te privatnih zbirki.

Treći projekt ovogodišnje izložbene sezone Paviljona je međunarodna izložba američkog slikara Donalda Baechlera planirana za ožujak, koja je trebala biti ostvarena ove godine, ali je zbog tehničkih razloga prebačena za iduću godinu.

Riječ je o zanimljivome suvremenom umjetniku čije je slikarstvo na tragu pop-arta, suvremene slikarske interpretacije banalnih svakodnevnih tema, a čija su djela u mnogim poznatim muzejima i galerijama diljem svijeta, rekao je Vuković.

Baechler će u Paviljonu izložiti tridesetak djela velikih formata. "Riječ je o postmodernističkom primjeru slikarstva miješanih stilova i tehnika, jezika i jezičnih igara. Bit će to jedna vrlo zanimljiva izložba", dodao je Vuković.

Umjetnički paviljon sredinom listopada planira jedan manji projekt-izložbu u povodu završetka obnove pročelja na kojoj će predstaviti tijek radova. "U povodu završetka radova trebali bismo napraviti manju izložbu od najviše tjedan dana sredinom listopada, gdje bismo pokazali javnosti i medijima što se radilo pet godina", objasnio je Vuković.

Tijekom 113 godina Umjetničkog paviljona, istaknuo je, to je bio najveći projekt temeljite obnove koji je uz obnovu pročelja uključivao potpunu zamjenu krova s novim suvremenim staklima s ugrađenim zaštitnim elementima od UV zračenja, a u sklopu kojega su vraćani neki davno skinuti ukrasi, rađeni iz početka prema fotografijama.

"Tako velik događaj za tako važnu instituciju u modernoj povijesti kulture treba na neki način obilježiti. Zato smo se odlučili za izložbu koja bi bila interpretacija ili informiranje javnosti o svemu tome kroz ulomke, fragmente i fotodokumentaciju tijeka obnove i svih tih novih elemenata koji su postavljeni na zgradu", rekao je Vuković.

Uza sve to, Umjetnički paviljon nastavlja s besplatnim vikend-radionicama za djecu školskoga i predškolskog uzrasta koje će se održavati u samom izložbenom prostoru Paviljona ili ispred njega, a vodit će ih stručne osobe, povjesničari umjetnosti i umjetnici koji će s djecom raditi rabeći razne materijale s temom trenutačno postavljene izložbe.

(Hina) xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙