FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 7. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je sinoć, komentirajući presudu Haaškog suda protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića, da su kazne za zločine, za kakve je Perišić jučer proglašen krivim, bez obzira na svoju visinu uvijek male. Odgovarajući na novinarsko pitanje smatra li da je kaznom od 27 godina zatvora Perišiću pravda zadovoljena, Josipović je ustvrdio kako, kolika se god kazna odredi za takve zločine, ona je mala, no kako Haaški sud ima neke svoje standarde. Josipović je, uoči otvorenja izložbe "Bunt i strast – ekspresionizam u Hrvatskoj" u Galeriji Klovićevih dvora, izrazio žaljenje što presudom nisu obuhvaćena i neka druga kaznena djela, zločini protiv Hrvatske i hrvatskih građana, no kako će se sve vidjeti u žalbenom postupku. Perišić je osuđen na 27 godina zatvora za pomoć i podržavanje višegodišnje opsade i terora civila u Sarajevu i ubojstava tisuća muslimana u Srebrenici, kao i za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba, ali je oslobođen odgovornosti za zločin istrebljenja u Srebrenici.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, u ime Vlade, oštro je osudila vandalski čin oskvrnuća spomenika hrvatske pobjede Oluja '95 u Kninu, priopćeno je Ureda za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske. Predsjednica Vlade zatražila je od nadležnih institucija hitnu istragu te da se počinitelji ovog nedopustivog i neprihvatljivog djela pronađu i kazne.

ZAGREB - Izložba "Strast i bunt - ekspresionizam u Hrvatskoj", na kojoj su prvi put sveobuhvatno obrađeni i predstavljeni hrvatski doprinosi tom važnom umjetničkom pokretu, otvorena je sinoć u Galeriji Klovićevi dvori, čime je ta zagrebačka galerija otvorila svoju novu izložbenu sezonu. Na tom prvom velikom ovojesenskom kulturnom događaju u Zagrebu, izložbi koja kroz tristotinjak izložaka pokazuje isprepletenost različitih umjetničkih područja u tom razdoblju, likovnosti, književnosti, kazališta, filma, plesa i glazbe, okupio se veliki broj osoba iz političkog i kulturnog života, a otvorio ju je hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Josipović je ustvrdio kako taj veliki projekt može biti i povod za razmišljanje o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ekspresionizam je nastao kao protest protiv krize i stanja nakon Prvog svjetskog rata, rekao je Josipović, izrazivši uvjerenje kako Hrvatska i danas ima dovoljno 'strasti i bunta' da kulturno i gospodarski usmjeri Hrvatsku u sam vrh Europe. Pohvalivši dosadašnje izložbene projekte Klovićevih dvora, ministar kulture Jasen Mesić rekao je kako je važno što Ministarstvo kulture podupire projekte koji, uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pokazuju da pripadamo europskom kulturnom krugu. Vesna Kusin, ravnateljica Galerije Klovićevi dvori, ocijenila je da je ta antologijska izložba najznačajniji ovogodišnji nacionalni projekt Klovićevih dvora. Izložba prikazuje da je Hrvatska u tom buntovnom razdoblju bila aktivan dio Europe, ona dostojno predstavlja Hrvatsku u Europi i trebala bi biti predstavljena i na međunarodnoj razini, ustvrdila je.

RIJEKA - Otvaranjem izložbe četiriju mladih autora, članova Fotokluba Rijeka, sinoć je u Rijeci otvorena druga po redu manifestacija PhotoRi. Na izložbi "Život je lijep" u Narodnoj čitaonici na Korzu su se predstavili svojim fotografijama Antonio Bujan, Marijana Mavić, Nina Cimerman i Sanja Komadina. Manifestaciju PhotoRi 2011 organizira Fotoklub Rijeka, a sastoji se od niza izložbi, predavanja, radionica, susreta s autorima, promocije časopisa i fotografske literature, demonstracije fotografske opreme i pribora. Iduća izložba manifestacije je "Ispod" autora Đanija Celije, slijedi retrospektivna izložba povodom stotinu godina djelovanja Fotokluba Split, potom izložba fotografija "Banat" majstora fotografije i izvršnog urednika časopisa ReFoto Milana Živkovića i izložba fotografija snimljenih x-zrakama britanskog autora Nicka Veaseyja. Manifestacija završava krajem listopada međunarodnom izložbom pod nazivom "Grad i voda, voda i grad". Bitan dio programa ovogodišnje manifestacije PhotoRi je otvaranje fotografske Galerije Principij 28. rujna, kojom će upravljati Fotoklub Rijeka. Upriličit će se još i radionice noćne fotografije te lomografije, predstavit će se časopis ReFoto, organizirati Fotobuvljak na kojem će se moći prodati, kupiti, razmijeniti ili samo pokazati fotoaparati ili oprema.

VARAŽDIN - U Županijskoj palači u Varaždinu sinoć je održana svečanost dodjele medalja najuspješnijima na petoj Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO 2011) kojoj je Varaždin domaćin od 1. do 7. rujna. Na olimpijadi je sudjelovalo 60 srednjoškolaca iz 10 srednjoeuropskih država: Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske. Maksimalan broj bodova, a time i zlatne medalje, osvojili su Wojciech Nadara iz Poljske u pojedinačnom natjecanju te ekipa Poljske u ekipnom natjecanju. U pojedinačnom je dijelu zlatne medalje osvojilo još petero mladih matematičara, a dodijeljeno je i 10 srebrnih i 14 brončanih medalja te šest pohvala. Srebro u ekipnom dijelu natjecanja osvojila je ekipa Mađarske, a broncu ekipa Njemačke. Hrvatsku su na olimpijadi predstavljala šestorica gimnazijalaca iz Zagreba, Rijeke i Slavonskog Broda, od kojih su četvorica osvojila medalje. Aleksandar Bulj, učenik Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke, i Boris Juras, učenik zagrebačke XV. gimnazije, osvojili su brončane medalje, dok su Luka Filipović i Borna Vukorepa, također iz zagrebačke XV.gimnazije, osvojili srebrne medalje.

ZAGREB - Izložba pod nazivom "Jeste li mislili: studiobotas?" istoimenog studija grafičkog dizajna iz Ljubljane, koja se bavi pitanjem postojanja identiteta u dizajnu i utjecaju dizajnera na taj identitet, svečano je otvorena sinoć u Galeriji Ulupuh u Zagrebu. Izložbu je otvorio veleposlanik Repulike Slovenije u Hrvatskoj Vojko Volk koji je pozdravio novu budućnost u razvoju kulturnih odnosa Hrvatske i Slovenije kroz ovakve projekte. Ovom izložbom autori propituju fenomen identiteta u dizajnu, generiranje novih značenja i novih identiteta u kreativnom procesu stvaranja dizajna te postavljaju pitanje koliko je uopće dizajn u stanju utjecati na suštinu stvari, odnosno, na njihov identitet. To čine korištenjem u naslovu izraza "Jeste li mislili:" koji se pojavljuje na tražilici Google nakon pogrešno utipkanog izraza, kao središnje teme izložbe. Naime izložba ne prikazuje opus studija u klasičnom smislu, već je i sama koncipirana kao posebni projekt koji upućuje na njihova iskustva stjecana kroz projekte predstavljene u katalogu izložbe. Grafički studio Studio Botas, koji čine grafički dizajneri Boštjan Botas Kenda, Primož Fijavž i Peter Rauch, bavi se grafičkim dizajnom u arhitekturi i izdavaštvu.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙