FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati

ZAGREB - Predstavnici Sindikata hrvatskih željeznica (SHŽ) na današnjoj su konferenciji za novinare upozorili na diskriminaciju po sindikalnoj osnovi i otpuštanju sindikalnih povjerenika SHŽ-a u tvrtki RVR Uslužne djelatnosti. Najnoviji slučaj je diskriminacija i šikaniranje glavnog sindikalnog povjerenika SHŽ-a Andrije Zubaka kojem poslodavac namjerava dati otkaz ugovora o radu i to nakon što je "iskonstruiran događaj u kojem Zubak nije sudjelovao i koji se dogodio dvije smjene prije nego je preuzeo dužnost", kazao je predsjednik SHŽ Ivan Forgač. Prethodna dva sindikalna povjerenika (Danijel Zakaljuk i Narcisa Veljković) također su otpušteni i u tijeku su sudski postupci. Zubak, Zakaljuk i Veljković detaljnije su govorili o svojim slučajevima, te kao jedan od glavnih razloga presinga i obračuna uprave s povjerenicima SHŽ-a u tvrtki RVR Uslužne djelatnosti naveli pitanja vezana za radničko udjelničarstvo. Tvrtka RVR Uslužna djelatnost izdvojena je iz HŽ-a i nakon toga je privatizirana po modelu radničkog dioničarstva gdje je sadašnja uprava, kaže Forgač, nekako nagovorila radnike da potpišu bjanko punomoći za sve radnje oko privatizacije. Ljudi su digli kredite, otplaćuju udjele od kojih nemaju nikakve koristi niti znaju koliko to može vrijediti, rekao je Forgač. Kao jedan od glavnih razloga svih aktivnosti koje poslodavac poduzima protiv sindikata naveo je već drugi pokušaj izmjene društvenog ugovora. Prije godinu dana uspjeli smo na skupštini sprječiti izmjenu društvenog ugovora, a sada će se 25. kolovoza na skupštini ponovo pokušati izmjeniti taj ugovor te pokušati imovinu društva, koje ima 100-tinjak udjelničara, dati nekolicini na način da se limit po jednoj osobi poveća sa jedan na pet posto te da se 20 posto društva može prodati strateškom partneru, kaže predsjednik SHŽ-a. Sindikat neće na to pristati, pokrenuti su sudski postupci, tražimo razgovore sa svim nadležnim institucijama. Ako uprava i dalje nastavi s ovakvim aktivnostima šikaniranja i diskriminacije pokrenut ćemo prosvjede unutar tvrtke, a onda štrajk solidarnosti unutar HŽ Holdinga, kazao je Forgač poručujući kako će sindikat učiniti sve da tvrtka ostane u vlasništvu radnika.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema svim značajnijim valutama, a prema švicarskom franku je oslabila za 1,13 posto, na 6,595 kuna. To je na dnevnoj razini prvi rast srednjeg tečaja franka od tečajnice utvrđene 11. kolovoza. Na tjednoj razini, u odnosu na tečajnicu utvrđenu prošli petak, tečaj švicarske valute pao je za 2,36 posto. Srednji tečaj franka, na tečajnici HNB-a koja se primjenjuje od sutra, iznosi 6,595095 kuna. Kuna je na dnevnoj razini oslabila i prema euru i to za 0,09 posto, te prema američkom dolaru za 0,62 posto i prema britanskoj funti za 0,63 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici iznosi 7,461031 kunu, dolara 5,207672 kune, a funte 8,601604 kune. Na tjednoj je razini, u odnosu na tečajnicu utvrđenu 12. kolovoza, srednji tečaj eura porastao za 0,23 posto, a porastao je i tečaj britanske valute i to za 1,05 posto, dok je tečaj dolara oslabio za 0,35 posto.

ZAGREB - Drugi dan zaredom, na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas u znatnom minusu pod pritiskom velikih rasprodaja dionica na svjetskim tržištima, uslijed zbog straha investitora od nove recesije. Oko podneva, Crobex indeks iznosio je 1.959 bodova, što je 1,59 posto manje nego jučer. Crobex10 bio je na gubitku 1,25 posto, na 1.061 bodu. Tijekom jutra Crobexi su bili i do dva posto u minusu. Sada su na najnižim razinama od sredine prosinca prošle godine. Redovni promet dionicama dosegnuo je 9,4 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego jučer u ovo doba. "Uz nešto veći promet nego proteklih dana, Crobexi su i danas u znatnom minusu. No, s obzirom na oštre rasprodaje na svjetskim burzama, koje su spustile frankfurtski DAX za čak 3,5 posto, domaće tržište još se i dobro drži", kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci. Na Zagrebačkoj se burzi najviše trguje dionicom HT-a. Uz promet od 3,5 milijuna kuna, cijena joj je pala 1,6 posto, na 239,94 kuna, nadoknadivši dio jutrošnjih gubitaka, kada je dotaknula i 234,35 kuna. Među milijunaše uvrstila se i dionica Privredne banke Zagreb. Uz promet od 1,66 milijuna kuna, cijena joj je potonula 2,51 posto, na 540 kuna. Među likvidnijim izdanjima najveći gubitak, 9,4 posto, bilježi dionica Istraturista.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙