FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze porasle, središnje banke ubrizgavaju dolare

Autor: neba
PARIZ, 16. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nastavljajući snažan uspon od jučer, kada su najveće središnje banke u svijetu najavile povećanje dolarske likvidnosti na financijskim tržištima.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,9 posto, na 941 bod. Od utorka, kada je pao na najnižu razinu u dvije godine, taj je indeks osvojio 7,3 posto.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,5 i 1,1 posto.

Već su jučer cijene dionica na europskim burzama snažno porasle, nakon što je Europska središnja banka najavila da će, zajedno s drugim najvećim središnjim bankama u svijetu, osigurati europskom financijskom sustavu dovoljno dolarskih kredita.

Zahvaljujući tome, najveći je dobitnik jutros bankarski sektor. Cijene dionica Societe Generalea i Deutsche banke skočile su više od 4 posto.

„Problem likvidnosti na financijskim tržištima time je kratkoročno riješen. No, to ništa nije promijenilo po pitanju solventnosti Grčke. I dalje čekamo što će EU, MMF i ECB odlučiti: hoće li Grčkoj odobriti daljnju financijsku pomoć ili dopustiti kontrolirani bankrot“, kaže Fabrice Couste, direktor tvrtke CMC Markets.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 2,3 posto, na 8.864 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙