FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan Čilea u Splitu

Autor: Ana Todoric
ZAGREB, 14. rujna 2011. (Hina) - Tradicionalna jednodnevna kulturna priredba "Dan Čilea u Hrvatskoj" održat će se u ponedjeljak, 19. rujna, u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Splitu u organizaciji splitskog područnog ureda Hrvatske matice iseljenika (HMI).

Kako je priopćeno iz središnjice HMN-a u Zagrebu, proslava se organizira u čast 201. godine neovisnosti te južnoameričke zemlje u kojoj živi gotovo 150 tisuća građana hrvatskoga podrijetla.

Organizatori ističu kako se tim događanjem nastoji hrvatskoj javnosti približiti kulturne značajke čileanskoga društva te vrijednosti kulturnog stvaralaštva u kojem sudjeluju i Hrvati koji su se u Čile odselili iz Dalmacije, posebice s otoka Brača prije 150 godina.

U sklopu proslave čileanske neovisnosti u Splitu će se otvoriti izložbe fotografija dvojice umjetnika hrvatskog podrijetla iz Čilea Jorgea Subiabre i Mirka Vukasovića Morrisona koje pokazuju iseljeničke portrete i krajolike čileanske Patagonije pod nazivom "Sjeme rasuto vjetrom".

Za posjetitelje će biti priređeno i multimedijsko predstavljanje putopisa po Čileu Damira Žužića.

Idejna začetnica rujanske proslave o čileanskoj neovisnosti je voditeljica područnog ureda Hrvatske matice iseljenika u Splitu Branka Bezić-Filipović, a suorganizatori svečanosti su čileansko veleposlanstvo u Zagrebu i čileanski konzulat u Splitu, navodi se uz ostalo u priopćenju.

(Hina) pp/xta ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙