FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agrokoru 5 milijuna eura zajma EBRD-a za proizvodnju bioplina

Autor: dsta
ZAGREB, 15. rujna 2011. (Hina) - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zajmom od 5 milijuna eura koncernu Agrokoru podržat će izgradnju kombiniranog pogona za proizvodnju toplinske i električne energije koji će kao primarno gorivo koristiti bioplin, obavljeno je danas iz EBRD-a i Agrokora.

Sredstva EBRD-ova zajma iskoristit će se za kupnju i instaliranje pogona bioplina, te opreme za sterilizaciju i pročišćavanje vode. Dovršenje projekta očekuje se u rujnu 2012., a bit će u potpunosti usklađen s propisima EU o zaštiti okoliša.

Pogon, koji će biti lociran u Gradecu, 40 kilometara od Zagreba, kao gorivo će koristiti organski otpad, nusproizvode Agrokorove djelatnosti proizvodnje hrane. Imat će kapacitet proizvodnje od 1 megavata (MW) električne energije, koja će se isporučivati u hrvatsku mrežu za opskrbu električnom energijom, a proizvodit će i do 1 MW toplinske energije.

Izgradnja objekta za proizvodnju bioplina u Gradecu, kako se navodi, prvi je korak u Agrokorovim strateškim planovima za razvoj više sličnih projekata s ukupnim kapacitetom proizvodnje do 30 MW.

"Investiranje u energetsku efikasnosti i obnovljivu energiju, kao i unaprjeđivanje raznolikosti izvora opskrbe energijom prioritet je za EBRD", rekla je Zsuzsanna Hargitai, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, izražavajući zadovoljstvo što su dio ovog pionirskog projekta za Hrvatsku.

"Najnovija suradnja s EBRD-om početak je velikog Agrokorovog projekta gradnje bioplinskih postrojenja na bazi organskog otpada i otpada nastalog u procesu proizvodnje u prehrambenoj industriji", izjavio je Mislav Galić, izvršni potpredsjednik Agrokora za poslovnu grupu hrana.

EBRD ima dugogodišnju suradnju s Agrokorom, podržavši ranije različite investicije koje je kompanija imala u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Pogon bioplina u Gradecu financira se pod bančinom linijom održivih investicija u agribiznisu.

(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙