FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velika Britanija pokrenula pravni spor protiv Europske središnje banke

Autor: gple
LONDON, 15. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Britanska vlada odlučila je pokrenuti pravni spor protiv Europske središnje banke zbog planirane promjene europskih bankovnih propisa koji bi mogli naštetiti Londonu kao financijskom središtu, javljaju u četvrtak britanski mediji.

Tako u ECB-u zahtijevaju da klirinške kuće kod kojih obrade transakcija financijskih proizvoda denominiranih u eurima premašuju pet posto ukupnog obujma poslovanja imaju sjedište u eurozoni.

Britansko ministarstvo financija tvrdi da taj zahtjev nije u skladu s europskim propisma pa je stoga pokrenulo postupak protiv ECB-a pred Europskim sudom pravde.

"Odluka nije u skladu s europskim propisima i načelima o temeljnom jedinstvenom tržištu jer onemogućuje kliring određenih financijskih proizvoda izvan eurozone", kazao je glasnogovornik britanskog ministarstva financija.

"Vlada želi da se to pitanje riješi brzo i izvan suda ali po potrebi neće zazirati ni od nastavljanja pravnog postupka kako bi osigurala ravnopravnost britanskih poduzeća u cijeloj Europskoj uniji", dodao je.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙