FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preporuka Erste analitičara: držati dionicu HT-a

Autor: scvi
ZAGREB, 7. rujna 2011. (Hina) - Analitičari Erste Groupa očekuju da će se prihodi i EBITDA telekomunikacijskih kompanija u regiji srednje i istočne Europe (SIE) početi stabilizirati u 2012. godini, pri čemu su dionici HT-a zadržali su svoju raniju preoporuku 'držati'.

Telekomunikacijski sektor u toj regiji i dalje se bori s problemom niske osobne i javne potrošnje, dok se stabilizacija prihoda i dobiti prije kamata, poreza, otpisa i amortizacije (EBITDA) očekuje u 2012. godini, ocjenjuju analitičari Erste Groupa u danas objavljenoj analizi „Telekom Report“.

„Rezultati iz drugog tromjesečja 2011. pokazali su da nije došlo do oporavka u sektoru. Većina velikih telekomunikacijskih tvrtki u regiji srednje i istočne Europe, koje analiza pokriva, kao što su Telefonica O2 CR, Telekom Austria, TPSA i Magyar Telekom, zabilježile su ubrzavanje pada prihoda u drugom tromjesečju ove godine u usporedbi s ranijim razdobljima. Iako su operativni rezultati telekomunikacijskog sektora u SIE i dalje prilično slabi, valuacija sektora već je znatno poboljšana“, kaže Vera Sutedja, analitičarka Erste Groupa za telekomunikacijski sektor u SIE.

Niži prihodi od glasovnog prometa u mobilnoj i fiksnoj telefoniji i dalje predstavljaju glavni problem u ovom sektoru. To je rezultat prelaska s fiksne telefonije na mobilnu, migracije prema VoIP uslugama, nižih tarifa za pakete usluga, smanjenja naknada za završavanje poziva i roaming, kao i konkurencije. Kako bi se kompenzirao pad prihoda od glasovnih usluga, velike tvrtke guraju mobilni širokopojasni Internet, smartphone uređaje, plaćenu televiziju (IPTV, satelitsku i kabelsku), fiksni širokopojasni Internet i druge usluge, navodi se u analizi.

„Očekujemo da će rezultati u drugoj polovici 2011. godine biti snažniji od onih u prvoj polovici zahvaljujući sezonskom učinku, kao i rastu podatkovnih mobilnih usluga i ICT segmentu”, kaže Sutedja.

No, analitičari Erste Groupa napominju da regulatorni pritisak ostaje otvoreno pitanje. Europska komisija preporučuje snižavanje aaknade za uspostavu poziva u mobilnoj mreži (MTR) na 1,5-3 eurocenta po minuti do kraja 2012. Operateri u Mađarskoj, Hrvatskoj i Češkoj suočit će se sa znatnim smanjenjem MTR naknade ove i sljedeće godine, navodi se u njihovoj analizi.

Dodaje se i da pritisak konkurencije ostaje jednako snažan kao i prije, ali se fokus promotivnih ponuda pomaknuo prema podatkovnim mobilnim uslugama.

Erste analitičari ostaju pri preporuci „držati“ dionice T-Hrvatskog Telekoma, s obzirom da trenutačna cijena dionice već odražava potencijalno smanjenje prihoda od roaminga, uslijed pristupanja Hrvatske EU. Ciljanu cijenu HT-a postavili su na 265 kuna.

Promatrajući telekomunikacijske kompanije u spomenutoj regiji, njihov prvi izbor je Turk Telekom, čijoj su dionici dali preporuku 'kupovati'. Za dionicu Telekom Slovenije ostaje preporuka „akumulirati“, za dionicu Magyar Telekom spuštena je na „držati“, za Telekom Austrije i dalje na „prodati“, za Turkcell poboljšana na „držati“, za Telefonicu O2 CR i dalje na „držati“, a za TPSA na „smanjiti“.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙