FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Visoki dužnosnik ECB-a strahuje od otezanja s izmjenama kriznog fonda

Autor: gple
BEČ, 22. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Ewald Nowotny strahuje da članice eurozone neće dovoljno ubrzati postupak parlamentarne ratifikacije dogovora o izmjenama kriznog fonda, pišu u ponedjeljak austrijski mediji.

"Bojim se da zacrtani datum, kraj listopada, neće biti ispoštovan", citira austrijski tjednik Profil njegove riječi u izdanju od 22. kolovoza.

Članice eurozone moraju usvojiti izmjene Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) kako bi od ECB-a mogao preuzeti zadaću kupovine obveznica prezaduženih zemalja na sekundarnim tržištima ako se za to ukaže potreba.

Nowotny je ponovio da je ECB-ov program kupovine obveznice "razuman i efikasan instrument, koji ipak ne može funkcionirati na dulji rok".

Sukladno izmjenama koje su čelnici eurozone dogovorili prije mjesec dana, EFSF i njegov nasljednik, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), moći će kupovati obveznice i na sekundarnom a ne samo na primarnom tržištu.

Uvjet za to je zeleno svjetlo ECB-a, koji mora objaviti izvanredne okolnosti.

Komentirajući teškoće u pridobivanju članica eurozone na suradnju i na koordinaciju politike, Nowotny je kazao: "Treba promijeniti način razmišljanja na političkoj razini. Valja priznati da je to mukotrpan i često dugotrajan proces".

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙