FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 15. rujna 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

PARIZ - Čelnici Francuske, Njemačke i Grčke analizirali su u srijedu navečer na telefonskoj konferenciji stanje u Grčkoj, te izrazili uvjerenost da će ta zemlja ostati u eurozoni. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel izjavili su da su uvjereni da Grčka ostaje u eurozoni, nakon što im je grčki premijer Georges Papandreu tijekom te telefonske konferencije ponovio apsolutnu odlučnost Atene da ispoštuje svoje obveze, izvijestilo je francusko predsjedništvo. Sarkozy i Merkel su naglasili da je neophodno u potpunosti primijeniti odluke koje su 21. srpnja prihvatili šefovi država i vlada eurozone radi osiguranja stabilnosti eurozone, navelo je francusko predsjedništvo. Naglasili su grčkom premijeru važnost koju zemlje eurozone i Međunarodni monetarni fond (MMF) pridaju strogom poštivanju programa obnove grčkog gospodarstva koje uvjetuje isplate budućih tranši programa pomoći. Grčka je potvrdila da je odlučna u ispunjavanju svih svojih obveza, dogovorenih u zamjenu za zajmove Europske unije i MMF-a. Prije te telefonske konferencije povjerenik EU-a za gospodarsku politiku Olli Rehn je upozorio da bi Grčka insolventnost ili istupanje iz eurozone imali dramatične posljedice i po samu Grčku i po Europu i ostatak svijeta.

RIM - Talijanski parlament dao je u srijedu konačno "zeleno svjetlo" za paket mjera štednje vrijedan 54 milijarde eura kojim vlada desnog centra namjerava uravnotežiti proračun do 2013., a uoči glasovanja došlo je do sukoba policije s prosvjednicima koji se protive takvoj politici vlade premijera Silvija Berlusconija. Donji dom parlamenta je s 314 glasova za i 300 protiv izglasao paket koji, među ostalim, uključuje povećanje PDV-a i smanjenje državne potrošnje. Stotine prosvjednika sukobile su se nakon glasovanja s policijom pred zgradom parlamenta bacajući petarde, prevrćući kante za smeće i gađajući policajce različitim predmetima. Zasad nema dojava o ozlijeđenima. Najveći talijanski sindikat organizirao je prošloga tjedna opći štrajk protiv mjera štednje u kojem su sudjelovale stotine tisuća radnika. Paket mjera predviđa, među ostalim, povećanje poreza na dodanu vrijednost s 20 na 21 posto, namet od 3 posto na prihode veće od 300.000 eura, već planirano postupno povećanje dobne granice žena za umirovljenje u privatnom sektoru, rezove potrošnje središnjih i lokalnih vlasti, oštrije mjere protiv izbjegavanja plaćanja poreza i mjere koje bi trebale smanjiti cijenu složenog talijanskog političkog sustava.

HOUSTON/ZAGREB - Američki savezni istražitelji u srijedu su lavovski dio krivnje za najveću naftnu mrlju u povijesti SAD-a pripisali britanskoj naftnoj kompaniji BP. U izvješću, koje može biti ključna podloga za pravosudne bitke oko kaznene i građanske odgovornosti za rekordno naftno zagađenje u povijesti SAD-a, Obalna straža i savezna agencija za regulaciju priobalne eksploatacije nafte utvrdile su da BP snosi isključivu krivnju za 21 od 35 uzroka koji su doveli do eksplozije naftnog izvora Macondo u Meksičkom zaljevu 20. travnja prošle godine, ta da dijeli krivnju za još osam uzroka. Eksplozije, 11 smrtnih slučajeva i izljev nafte u more "bili su rezultat lošeg upravljanja rizicima, promjene planova u zadnjem trenutku i nepoštivanja reakcije na kritične pokazatelje", ističe se u izvješću. BP-u su pripisane "odluke koje su komplicirale operacije betoniranja bušotine, dodale rizik, a možda i pridonijele krajnjem neuspjehu betoniranja". Pojedinosti su sadržane u konačnom izvješću istražnog tima Obalne straže SAD-a i Ureda za gospodarenje energijom oceana. U izvješću se utvrđuje niz grešaka koje su 2010. dovele do eksplozije na iznajmljenoj naftoj platformi BP-a, Deewpater Horizon, pogibije 11 radnika i ispuštanja više od 16 milijuna litara nafte u Meksički zaljev.

LUANDA - Trideset ljudi, među kojima trojica generala, poginulo je u srijedu u padu angolskog vojnog zrakoplova u zračnoj luci Huamba, doznaje se od vojnog izvora. Šestoro preživjelih je prebačeno u vojnu bolnicu Huamba, naveo je isti izvor. Osim trojice generala među stradalima su časnici angolskog zrakoplovstva. Nisu poznati uzroci nesreće koja se dogodila sredinom dana nedugo nakon polijetanja. Riječ je o brazilskom zrakoplovu marke Embraer, koji je trebao letjeti od Huambe do glavnog grada Luande.

LAGOS - Gusari su u srijedu blizu Benina oteli tanker s 23 člana posade koji plovi pod ciparskom zastavom, objavio je Međunarodni pomorski ured (IMB). "Naoružani gusari oteli su tanker s 23 člana posade", naveo je IMB u izvješću objavljenom na internetskim stranicama. Ne zna se što je tanker prevozio, ali gusari su do sada otimali benzin i naftu koju su prevozili brodovi tijekom sličnih napada na obali malih zapadnoafričkih zemalja kako bi ih preprodali na regionalnom crnom tržištu. Jedan dužnosnik IMB-a rekao je da su dva broda napadnuta u noći između utorka i srijede, ali nad drugim, registriranim u Norveškoj, gusari nisu uspjeli preuzeti kontrolu, rekao je jedan dužnosnik IMB-a.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙