FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 12. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

MOSKVA

Britanski premijer David Cameron boravi u dvodnevnom službenom posjetu Moskvi, prvom posjetu jednog britanskog premijera Rusiji u zadnjih pet godina, kako bi učvrstio bilateralnu gospodarsku suradnju i zaključio ugovore vrijedne 345 milijuna dolara, javljaju svjetske agencije. Cameron se ponedjeljak treba sastati s predsjednikom Dmitrijem Medvedevom i premijerom Vladimirom Putinom, najmoćnijim ljudima u zemlji, s kojima će razgovarati o gospodarskoj suradnji na području inovacija, o međunarodnoj sigurnosti i o mogućnosti suradnje u europskoj proturaketnoj obrani, pišu ruski portali. U Rusiju je u Cameronovoj pratnji doputovalo više od 20 poduzetnika iz Velike Britanije koja je šesti po redu strani investitor u Rusiji, javlja Reuters. Posjet je dio Cameronove strategije kojom pokušava potaknuti oporavak britanskog gospodarstva poticanjem izvoza u brzorastuće ekonomije poput Rusije, Indije i Kine. Bivši direktor naftnog koncerna JUKOS-a Mihail Hodorkovski pozvao je britanskog premijera da tijekom posjeta Moskvi postavi pitanje o korupciji u Rusiji.

TRIPOLI

Libijske nove vlasti objavile su u ponedjeljak da su naišle na žestok otpor u Bani Validu, jednom od posljednjih uporišta snaga odanih Moameru Gadafiju, ali da napreduju k Sirtu, Gadafijevu rodnom mjestu. Borci ustaničkih snaga javljaju s terena da se bojišnica nalazi manje od 90 km istočne od Sirta, a napredovanje pješačkih snaga podupire topništvo, dok zrakoplovi NATO-a stalno nadlijeću to područje. Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) koje, tri tjedna pošto su njegove snage zauzele Tripoli, pokušava proširiti vlast na cijelu zemlju, najavilo je da za sedam do deset dana kani sastaviti novu vladu u kojoj će biti zastupljene sve pokrajine u zemlji. NTC je izvijestio da Libiju neće proglasiti oslobođenom sve dok ne preuzme nadzor nad gradovima što su još u rukama Gadafijevih snaga kojima je u subotu istekao rok za predaju.

Ujedinjeni narodi su izrazili zabrinutost zbog civila zarobljenih u Sirtu, odakle dolaze informacije da su stanovnici bez vode i struje.

NTC je usto rekao da je počeo s proizvodnjom nafte, žilom kucavicom libijskog gospodarstva, koja je bila gotovo prekinuta tijekom šestomjesečnog građanskog rata.

NIAMEY - Jedan od sinova bivšeg libijskog čelnika Moamera Gadafija, Saadi, stigao je u nedjelju u Niger, priopćio je sinoć nigerski ministar pravosuđa i glasnogovornik vlade Marou Amadou. "Dana 11. rujna opohodnja nigerskih oružanih snaga zaustavila je konvoj u kojemu je bio jedan od Gadafijevih sinova", rekao je Amadou. "Dok vam ovo govorim, konvoj ide prema Agadezu, na sjeveru Nigera. Nije isključena mogućnost da do sutra stigne u Niamey", prijestolnicu zemlje, dodao je. Riječ je o Saadiju Gadafiju, dometnuo je ministar. U petak je konvoj s "desetak vozila" s članovima Gadafijeve obitelji stigao u Agadez, glavni grad na sjeveru Nigera, u pratnji nigerskih vojnika. Nove libijske vlasti i dalje bezuspješno traže bivšeg libijskog vođu i ostale njegove sinove, među kojima Saifa al-Islama koji se spominjao kao mogući nasljednik svrgnutog libijskog vođe.

BRUXELLES - Europska komisija je u nedjelju najavila da će se njezini stručnjaci idućih dana vratiti u Grčku kako bi do konca rujna postigli dogovor o isplati nove rate kredita, pošto je Atena objavila nove mjere štednje. "Stručnjaci Europske komisije će se idućih dana vratiti u Atenu kako bi grčkim vlastima pružili stručnu pomoć u poslu koji je u tijeku", rekao je u priopćenju povjerenik za gospodarska pitanja Olli Rehn. Taj će povratak biti uvod u povratak cijele ekipe grčkih vjerovnika, takozvane trojke (Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond), koja je početkom rujna napustila zemlju zbog nedovoljnog napretka grčke vlade u ispunjavanju obveza glede smanjenja deficita. Ova informacija dolazi pošto je grčka vlada u nedjelju najavila nove mjere za smanjenje javnog deficita, među kojima poseban porez na nekretnine.

WASHINGTON/ZAGREB

Američki predsjednik Barack Obama uvijek je bio osjetljiv na optužbe da će biti slab na pitanju nacionalne sigurnosti, no dok SAD obilježava 10. obljetnicu terorističkih napada od 11. rujna, ankete su pokazale nešto ranije nezamislivo - nacionalna sigurnost je od Obamine velike političke slabosti postala jedino područje njegove političke snage, piše u nedjelju The Washington Post. Izazov za Obamu je utvrditi može li mu pozitivan skor u nacionalnoj sigurnost pomoći da pridobije birače, koji su mu okreću leđa zbog sumnje u njegovu sposobnost da popravi stanje gospodarstva. To se do sada nije dogodilo. Umjesto toga, predsjednika koji je uklonio najtraženijeg čovjeka na svijetu, doživljava se kao slabića kojeg su republikanci pregazili u dugoj raspravi o plafonu državnog duga, i čiju su nadu za obraćanje Kongresu u udarnom večernjem TV terminu nedavno poremetili republikanci i početak utakmice NFL-a, profesionalne lige američkog nogometa, navodi Post.

Anketa The Washington Posta i TV mreže ABC News, objavljena prošlog tjedna, otkrila je da 62 posto Amerikanaca - uključujući gotovo šest od 10 nezavisnih birača i četiri od 10 republikanaca - odobravaju posao koji je Obama obavio u borbi protiv terorizma. U istom istraživanju, Obamina razina ukupnog odobravanja kod birača pala je rekordno nisko na 43 posto. Nešto više od trećine Amerikanaca odobrava njegove vođenje gospodarstva, pokazala je anketa. Ostale ankete govore da se na Obamu sve više gleda kao na slabog vođu.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙