FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 11. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BEOGRAD - Nakon što je u nedjelju odvjetnik ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, kojeg Zagreb i Sarajevo traže zbog ratnih zločina, objavio da je Vučurević prebjegao iz Srbije u Trebinje u BiH, iz beogradskog Višeg suda rečeno je kako je taj sud odobrio Vučurevićevo izručenje i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH). Glasnogovornica tog suda Dušica Ristić srbijanskoj agenciji Tanjug kazala je kako je Kazneno vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo rješenje da Vučurević može biti izručen i Hrvatskoj i BiH. Na rješenje o izručenju Vučurevića i Hrvatskoj i BiH, donijeto 7. rujna, on, po njenim riječima, ima pravo uložiti žalbu Prizivnom sudu u Beogradu, koji će donijeti pravomoćnu odluku. Vučurević se, dodala je, od izlaska iz pritvora uredno javljao istražnom sucu dva puta tjedno, kako mu je bilo naređeno, a posljednji put se javio u srijedu 7. rujna. Sud, navela je Ristić, nema informaciju da je Vučurević napustio teritorij Srbije, a njemu je 17. lipnja, kada mu je ukinut pritvor, zabranjeno napuštanje Srbije te mu je oduzeta osobna iskaznica, pri čemu mu nije oduzeta putovnica jer je nije niti imao. Od BiH beogradski sud je, dodaje ona, dobio jamstvo da mu ni ta država neće izdati putovnicu do okončanja postupka izručenja, odnosno pravomoćne odluke o zahtjevima Hrvatske i BiH za njegovo izručenje.

MOSTAR - Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, kojeg Hrvatska i BiH traže zbog ratnih zločina, izjavio je u nedjelju za Federalnu televiziju (FTV) da ne želi da mu se sudi u Hrvatskoj. "Neću u Hrvatsku... Ovu sramnu optužnicu želim odbaciti pred sudom u BiH", rekao je Vučurević u telefonskoj izjavi iz Trebinja. Prema zakonskim odredbama vlasti BiH ne mogu izručiti Vučurevića drugoj državi budući da ima njezino državljanstvo. Pomoćnik ministra opravde BiH Srđan Arnaut izjavio je da postoji mogućnost da hrvatsko pravosuđe ustupi sudski spis protiv Vučurevića Bosni i Hercegovini čije bi državno tužiteljstvo nakon toga odlučilo o vođenju sudskog postupka.

NEW YORK - Svečanom komemoracijom u nedjelju u New Yorku odana je počast oko 3.000 žrtava napada koji su se prije deset godina dogodili 11. rujna, u nazočnosti američkih predsjednika Baracka Obame i Georgea W. Busha. Počast svim žrtvama odana je minutom šutnje u 8.46 sati (14.46 sati po srednjoeuropskom vremenu), kada je napadnut prvi neboder Svjetskog trgovinskog centra (WTO). U blizini mjesta gdje je sada gradilište, po dva člana obitelji žrtava potreseno su čitali imena 2.983 osobe koje su tog 11. rujna poginule u New Yorku, Washingtonu i Shanksvilleu. "Bog je naša utvrda i naša snaga, pomoćnik spreman u nevolji", pročitao je Obama dio biblijskog psalma. Još jedna minuta šutnje održana je u 9.03 sati (15.03 sati), u vrijeme drugog napada. Na svečanom skupu su, uz obitelji žrtava, sudjelovali gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, bivši gradonačelnik Rudy Guiliani i guverneri New Yorka i New Jerseyja. U New Yorku su mjere sigurnosti bile pojačane zbog "nepotvrđene prijetnje" napada Al Kaide.

ZAGREB - Diljem svijeta su održane komemoracije za oko 3.000 žrtava terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna u kojima su poginuli građani gotovo 90 zemalja. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je u nedjelju u Bruxellesu, obilježavajući obljetnicu 11. rujna, da nakon "duge zime" čiji su početak obilježili ti napadi, dolazi "arapsko proljeće" koje najavljuje "novo vrijeme nade". Sveti Otac Benedikt XVI. molio se za žrtve napada na New York i Washington i za njihove najmilije, a svijet je pozvao da se suprotstavi onome što je nazvao "izazovom za mržnju". Papa je pozvao svjetske čelnike i sve ljude dobre volje da ne prihvaćaju nasilje kao rješenje problema i da djeluju u društvu vodeći se načelima solidarnosti, pravde i mira. No čula su se i drukčija mišljenja o 11. rujnu. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad opetovao je u nedjelju da su napadi 11. rujna bili za Zapad "izlika" za napad na Irak i Afganistan. "11. rujna je bio igra čija je zadaća bila utjecati na emocije čovječanstva i pronaći izliku za napad na muslimanska područja i osvajanje Iraka i Afganistana, uz ubijanje milijuna nedužnih ljudi", rekao je Ahmadinedžad u govoru pred skupom vjerskih čelnika, objavljenom na internetskoj stranici iranskog predsjedništva.

MOSTAR - Predsjednici dviju utjecajnih stranaka u BiH, SNSD-a Milorad Dodik i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija posve suprotno su u nedjelju komentirali misiju Petera Sorenssena kao posebnog predstavnika Europske unije u BiH (EUSR) pri čemu se Lagumdžija neočekivano okomio na bivšeg Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

"Ukoliko Sorenssen bude zrcalo Miroslava Lajčaka, onda se ne piše dobro ni njemu, ni nama, ali ukoliko bude odraz jedne ozbiljnije europske politike, koja nije toliko 'lajčakoidna', onda ćemo sigurno imati većih izgleda za uspjeh", rekao je čelnik SDP-a BiH u izjavi za medije.

Pri tome je dodao da danski diplomat može pomoći BiH što ovisi od domaćih političara i njihove spremnosti da okupe politički blok proeuropski orijentiranih stranaka za korjenite promjene.

Istodobno Dodik je u izjavi novinarima prije sjednice Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata u nedjelju u Banjoj Luci izrazio potporu dolasku novoga šefa EUSR-a.

"Pozdravljamo dolazak Sorenssena u BiH i podržavamo ovu situaciju u svezi angažmana međunarodne zajednice u BiH", rekao je Dodik. Predsjednik SNSD-a i RS-a je pri tome dodao da će Republika Srpska podržavati reforme, no da nije spremna trgovati s autonomijom ovoga entiteta.

Danski diplomat kojega je na mjesto posebnog predstavnika Europske unije imenovala visoka povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Catherine Ashton praktično je u petak započeo svoj mandat predajući vjerodajnice Predsjedništvu BiH a on njega se očekuje da ubrza put ove zemlje prema europskim integracijama.

ATENA - Grčki ministar financija Evangelos Venizelos najavio je u nedjelju uvođenje novog poreza na nekretnine kako bi zemlja zakrpala manjak u proračunu za 2011., udovoljila međunarodnim kreditorima i osigurala novu tranšu kredita ključnu za izvlačenje države iz krize, dok iz Europe stižu sve glasnija upozorenja glede ostanka Grčke u eurozoni. Da bi zemlja ispunila svoje obveze glede smanjenja proračunskog deficita, "u 2011. nedostaje oko 2 milijarde eura", a "jedina djelotvorna mjera je poseban porez na nekretnine", rekao je ministar u izravnoj izjavi za televiziju. Ministar je ocijenio da je taj "novi nacionalni napor" nužan zbog nepovoljnog "ozračja" prema Grčkoj u inozemstvu, gdje su se ponovo počele širiti glasine o riziku od bankrota, pa i o mogućnosti izlaska te zemlje iz eurozone. "Naš neposredni prioritet je puno poštovanje proračunskih zadaća za 2011.", rekao je Venizelos, s deficitom od 17,1 milijardi "uključujući servisiranje duga", a za "2012. od 14,9 milijarda".

TRIPOLI -Buzair Dorda, čelnik obavještajne službe za inozemstvo Moamera Gadafija, uhićen je u nedjelju u Tripolija, javlja agencija Reuters pozivajući se na iskaze svjedoka. Novinari Reutersa vidjeli su Dordu u kući u stambenoj četvrti Zenata, a borci koji su ga uhvatili kažu da će ga predati predstavnicima Nacionalnog prijelaznog vijeća. Dorda, koji je ranije obavljao i dužnost premijera Libije, je preuzeo dužnost šefa obavještajne službe za inozemstvo u svibnju nakon što je prijašnji čelnik službe Musa Kusa pobjegao. On je bio jedan od libijskih dužnosnika za koje su Ujedinjeni narodi proglasili zabranu putovanja izvan Libije.

ADEN - Jemenska vojska je izgubila najmanje 230 vojnika u zadnja tri i pol mjeseca, koliko je odbijala napade pobunjenika povezanih s Al Kaidom koji su držali u okruženju jednu njezinu postrojbu na jugu Jemena, priopćilo je u nedjelju ministarstvo obrane. "Južni vojni sektor izgubio je više od 230 mučenika" u borbi i u probijanju obruča u kojemu je 25. mehanizirana brigada bila od 29. svibnja kada je osvojen Zindžibar, rekao je ministar, general Mohamed Naser Ahmed, a prenijela je službena novinska agencija Saba. Naoružani pripadnici skupine povezane s Al Kaidom, "Sljedbenici šarije", zauzeli su u svibnju veći dio Zindžibara i opkolili bazu 25. mehanizirane brigade na periferiji grada. Zauzeli su i nekoliko drugih sela u toj pokrajini.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙