FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske burze pod pritiskom dužničke krize i recesijskih prijetnji

Autor: neba
ZAGREB, 11. rujna 2011. (Hina) - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale zbog strahovanja ulagača od produbljivanja dužničke krize u eurozoni i nove recesije u SAD-u.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 2,2 posto, na 10.992 boda, dok je S&P 500 pao 1,7 posto, na 1.154 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 2.467 bodova. To je već šesti tjedni pad tih indeksa u posljednjih sedam tjedana.

Polovicom prošloga tjedna cijene su dionica osjetno porasle, nakon što je njemački ustavni sud odbio tužbu kojoj je bio cilj blokirati sudjelovanje Njemačke u međunarodnoj financijskoj pomoći Grčkoj i drugim članicama eurozone.

U Italiji je, pak, Senat prihvatio vladin prijedlog proračunske štednje, što je ublažilo strahovanja da će dužnička kriza zahvatiti i tu članicu eurozone.

Premda se s vremena na vrijeme čini da su europski dužnosnici spremni odlučno se uhvatiti u koštac s dužničkim problemima, povjerenje ulagača ponovno padne svaki puta kada se pokaže da ti problemi nisu riješeni.

A to se pokazalo u petak, kada je član upravnog odbora Europske središnje banke Juergen Stark neočekivano podnio ostavku zbog sukoba oko kontroverznog ECB-ovog programa otkupa državnih obveznica.

Njegovo protivljenje tom programu, koji je ključan za sprječavanje širenja dužničke krize na Italiju i Španjolsku te smanjenje prinosa na državne obveznice, pokazuje koliko su podijeljena mišljenja o tome kako suzbiti tu krizu.

To je izazvalo sumnje u sposobnost europskih političara da riješe dužničke probleme, pa je na tržištima ponovno zavladao strah od bankrota pojedinih članica eurozone, što bi moglo izazvati novu bankarsku krizu, kao i 2008. godine, te uvesti svjetska gospodarstva u novu recesiju.

Lošem raspoloženju na tržištu pridonijeli su i novi slabi makroekonomski podaci iz SAD-a, posebice s tržišta rada, što je potaknulo strahovanja ulagača od nove recesije.

Zbog toga su krajem tjedna cijene dionica oštro pale, izbrisavši sve prethodne dobitke.

Ulagače nije ohrabrio ni predsjednik SAD-a Barack Obama koji u četvrtak najavio paket mjera za poticanje zapošljavanja, vrijedan 447 milijardi dolara. S obzirom na nedavne svađe u Kongresu o proračunskom deficitu i povećanju razine zaduženja države, ulagači nisu sigurni da će Obamin prijedlog dobiti 'zeleno svjetlo' u parlamentu.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,5 posto, na 5.214 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 6,3 posto, na 5.189 bodova, a pariški CAC 5,5 posto, na 2.974 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 2,4 posto, na 8.737 bodova.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙