FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske burze porasle nakon četiri tjedna pada

Autor: neba
ZAGREB, 28. kolovoza 2011. (Hina) - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, nakon četiri tjedna oštrog poniranja, što se zahvaljuje nadi ulagača da će američka središnja banka uskoro uvesti nove poticajne gospodarske mjere.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna porastao 4,3 posto, na 11.284 boda, dok je S&P 500 skočio 4,7 posto, na 1.176 bodova, a Nasdaq indeks 5,9 posto, na 2.479 bodova.

U dugo očekivanom nastupu na konferenciji središnje banke u Jackson Holeu predsjednik Feda Ben Bernanke nije najavio nove poticajne mjere, no ostavio je za to otvorena vrata na idućem sastanku čelnika Feda u rujnu. Poručio je, naime, da središnja banka ima još niz alata za dodatne monetarne poticaje i da je spremna to učiniti ako bude potrebno.

Bernanke je priznao i da je oporavak američkog gospodarstva sporiji nego što se nadao, no optimističan je po pitanju dugoročnih izgleda za rast.

Ulagači se nadaju da će Fed ipak uskoro poduzeti nove mjere za oživljavanje gospodarstva jer se njegov rast ozbiljno usporava. U petak je objavljeno da je američki bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju porastao 1,0 posto, a ne 1,3 posto, koliko je pokazala prva procjena.

U prvoj polovici godine gospodarstvo SAD-a ojačalo je samo 0,7 posto na godišnjoj razini, što je najslabiji rast još od završetka recesije u lipnju 2009. godine.

Ulagači su se nadali da će Bernanke već u Jackson Holeu najaviti novu, treću rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno daljnju kupnju državnih obveznica. No, nisu razočarani što to nije učinio.

„On nije dao zeleno svjetlo za treću rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike, ali ni crveno. Kako je istaknuo da inflacija nije problem, ostavio je mogućnost za nove poteze“, kaže Kevin Caron, strateg u tvrtki Stifel Nicolaus.

U fokusu ulagača bila je polovicom tjedna dionica Applea, jer je Steve Jobs, legenda Silicijske doline, podnio ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora Applea, što je izazvalo zabrinutost za njegovo zdravstveno stanje.

Jobs boluje od raka gušterače, a od sredine siječnja je na bolovanju i liječenju. U ožujku se nakratko vratio na posao kako bi predstavio najnoviju verziju iPad, a kasnije se više nije pojavljivao u javnosti.

Cijena dionica Applea, druge po veličini svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji, potonula je 7 posto neposredno nakon te vijesti, no ubrzo je vratila sve početne gubitke.

Među najvećim dobitnicama bila je prošloga tjedna dionica Bank of America, s rastom cijene za više od 20 posto, nakon vijesti da će poznati investitor Warren Buffett uložiti 5 milijardi dolara u najveću američku banku.

Dionica BofA-e izgubila je polovicu svoje vrijednosti od početka godine jer se ulagači plaše da je zbog golemih nenaplativih dugovanja banci nužan svježi kapital.

U fokusu ulagača bile su krajem tjedna i dionice osiguravajućih kuća jer se ulagači plaše velikih šteta od uragana Irene, zbog čega je na istočnoj obali SAD-a evakuirano 1,5 milijuna ljudi.

Uobičajeno je, kažu analitičari, da dionice osiguravajućih društava padnu uoči velikih vremenskih neprilika, a kasnije porastu.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,7 posto, na 5.129 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,0 posto, na 5.537 bodova, a pariški CAC 2,3 posto, na 3.087 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 0,9 posto, na 8.797 bodova.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙