FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kinookus Food Film Festival donosi i 33 premijere

Autor: agrb
ZAGREB, 9. rujna 2011. (Hina) - Program ovogodišnjeg Kinookus Food Film Festivala, koji će se održati u Stonu od 14. do 18. rujna, donosi i premijerne projekcije 33 filma koji još nisu prikazani u domaćim kinima, većinom je riječ o nezavisnim uratcima koji, u skladu s temeljnom filozofijom Festivala, potiču kritičko promišljanje o odnosu čovjeka i okoliša, važnosti zdrave prehrane, očuvanju bioraznolikosti, lokalnog identiteta i tradicijskih zanata.

Festival će otvoriti dokumentarni film "Budućnost nade" Henryja Batemana o ljudima koji se bore kako bi promijenili potrošački svijet, sustav kredita i dugova na kojem se gradilo gospodarstvo Islanda u zadnjih desetak godina.

Prikazat će se i francusko-njemački dokumentarac "Glasovi tranzicije", koji se bavi tranzicijskom kulturom kao prilikom za poboljšanje života, te islandski dokumentarac "Dreamland", prikaz zabrinjavajuće moći multinacionalnih kompanija nad malim zajednicama.

Među četrdesetak filmova na programu su i kratkometražni filmovi, grčki igrani "Casus Belli" te nizozemski kratki dokumentarac "Prošlost kao budućnost" o fenomenu da prvi put u povijesti Zemlje više ljudi živi u gradovima nego na selu.

Drugo izdanje Festivala održava se na temu "Hrana i identitet", pa će se u svim sekcijama promišljati značaj i uloga hrane u izgradnji identiteta jedne zajednice, odnos gastronomije i teritorija, lokalni gastronomski običaji i osebujnosti. Projekcije će se proširiti i na novu lokaciju tek obnovljene tvrđave Arcimon te u malostonski Orsan.

U svjetlu Međunarodne godine šuma, radionice u okviru edukacijske sekcije "Kinopokus" posvetit će se značaju šuma za život na Zemlji, s posebnim naglaskom na dub. Sekcija "Kinofokus" ugostit će niz stručnjaka iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta, a "Kinolokus" s lokalnim i tradicijskim proizvodima, odvijat će se u znaku eko proizvođača Dalmacije.

Po riječima, Ive Kara-Pešića, jednog od idejnih tvoraca i koordinatora manifestacije, taj festival je izraz težnje da promislimo što nam se događa i da što prije iznađemo novi put, a hrana je odlična paradigma za priču o identitetu, među ostalim i zato što se za stolom susrećemo s različitim ljudima s kojima razmjenjujemo ideje i gledišta.

Festival je početkom 2010. utemeljila istoimena udruga kako bi se kroz filmsku umjetnost promicala ideja zdrave hrane, kulinarske baštine, lokalnog identiteta i ekologije.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙