FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Braniteljske udruge pozvale na smirivanje napetosti uoči utakmice Hajduk-Dinamo

Autor: pgas
SPLIT, 8. rujna 2011. (Hina) - Vodstva braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici navijača Hajduka i Dinama koji su sudjelovali u Domovinskom ratu na današnjoj su zajedničkoj konferenciji za novinare pozvali navijače ali i čelnike dvaju klubova na smirivanje napetosti uoči subotnje utakmice dviju momčadi na Poljudu jer bi se, kako su upozorili, u protivnom mogla dogoditi tragedija.

"Naša je obveza upozoravati na negativne pojave u društvu koje bi mogle dovesti do materijalnih šteta ili, ne daj Bože, do stradavanja ljudi. Zar nama u Hrvatskoj treba nekakav hrvatski Haysel", istaknuo je predsjednik Zbora udruga veterana gardijskih brigada RH umirovljeni komodor Ivica Tolić, aludirajući na huligansko ponašanje navijača na stadionu Haysel u Bruxellesu uoči utakmice finala Lige europskih prvaka između Juventusa i Liverpula 29. svibnja 1985. godine kada je smrtno stradalo 39 osoba. Po Tolićevim riječima, nepovoljno ozračje među navijačima Hajduka i Dinama stvara se podjelama u našem društvu na "sjever" i "jug" .

"Osim toga dijeli nas se na lijeve i desne, partizane i ustaše, vlaje i bodule, Zagrepčane i Hercegovce i sl., a cilj takvih podjela je da nas se zarobi u vrtlog međusobnih trvenja", kazao je Tolić.

Predsjednik splitske HVIDR-e Mario Tomasović je naglasio kako je rivalstvo između Hajduka i Dinama uvijek postojalo i ono je normalno ali je i upozorio kako se iza aktualnih podjela na "jug" i "sjever" kriju potencijalne opasnosti.

"Mogu nastati veliki problemi i nastupiti neredi a može se dogoditi i tragedija", upozorio je Tomasović govoreći o rizicima uoči subotnje utakmice Hajduk-Dinamo na Poljudu. Po njegovu tumačenju nepovoljnom ozračju uoči te utakmice pridonose i vodstva dvaju klubova koja "svojim neodgovornim i nepromišljenim izjavama dolijevaju ulje na vatru".

Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević je izjavio kako odgovornost za nepovoljno stanje u navijačkim skupinama u Hrvatskoj svojom nebrigom snose i Ministarstvo obrazovanja i športa, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) te Hrvatski nogometni savez (HNS). Pozivajući se na policijske izvore, Jašarević je kazao kako će na subotnjoj utakmicu Hajduk-Dinamo biti angažirano "900 policajaca, 500 zaštitara i nepoznat broj interventne policije".

"Mi, kao porezni obveznici pitamo tko plaća te troškove - putne naloge i dnevnice policajcima, da bi se odigralo jedno športsko natjecanje, a ako su troškovi veliki onda predlažem da se športsko natjecanje i ne održi", kazao je Jašarević.

Navijač Dinama i sudionik Domovinskog rata Darko Zlodi je kritizirao pozive na "rat" između "sjevera" i "juga" koji se iznose u medijima. "Branitelji su 1991. stajali rame uz rame od Vukovara do Dubrovnika, ginuli i bili ranjavani te se nalazili u logorima ali se tada nije pitalo tko za koga navija, jer nam je bila najvažnija Hrvatska, a sada se dijelimo na 'sjever' i 'jug' iako nas je 4,5 miljuna". rekao je Zlodi.

Na konferenciji za novinare je pročitana i izjava Udruge navijača Hajduka, sudionika Domovinskog rata u kojoj su se suprotstavili podjelama u hrvatskom narodu.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙