FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Belišće: mladi s posebnim potrebama proizvode ljekovito bilje

Autor: vsik
OSIJEK,8. rujna 2011.(Hina) - Belišćanska Udruga "Zvono" za djecu i mlade s posebnim potrebama, koja djeluje osam godina, u nizu svojih aktivnosti ove je godine započela projekt proizvodnje ljekovitog bilja kojeg s iznosom od 120. 000 eura financira Europska unija.

Po riječima Mire Anić, predsjednice "Zvona" u sklopu toga projekta pod nazivom "Zapošljavanje osoba s invaliditetom Citadela centar" ima još nekoliko aktivnosti, poput uslužnog peglanja i sličnih poslova koje rade štićenici, za što dobivaju i džeparac.

Posebno zanimljiva je proizvodnja ljekovitog bilja, koje je proljetos posijano na oko 5000 četvornih metara; od lavande, melise, majčine dušice, gospine trave, korijandera, mente, origana i drugog.

Sve je odlično "rodilo", bilje je ubrano, osušeno i spremljeno u eko vrećice, za koje sada osmišljavamo dizajn, kaže Mira Anić, dodavši kako jedino lavandin urod očekuju tek sljedeće godine. U tijeku je i dogovor oko plasiranja ljekovitog bilja, koje planiramo prodavati u humanitarne svrhe na raznim manifestacija, između ostalog na festivalu bundeva koji organiziramo već petu godinu i koji je postao prava belišćanska, ali i šira atrakcija, ističe Anić.

Udruga ima 30 štićenika i 11 zaposlenih koji su prošli niz stručnih edukacija. Kvalitetu rada Udruge "Zvono" prepoznala je i Vlada Republike Hrvatske, te Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u sklopu projekta institucionalizacije štićenika, tijekom tri godine, Udrugu godišnje financira sa 628.000 kuna, napominje Anić.

Cilj mu je humanizirati život mladih s posebnim potrebama, te smo u fazi otvaranja prve stambene zajednice, kaže Anić, dodavši kako su pronašli staru kuću u Belišu s dva stana i dvorištem gdje bi već ove godine moglo svoj "samostalni" život započeti šest štićenika.

Udruga je rad počela u jednoj učionici u staroj belišćanskoj školi, a danas koriste cijelu napuštenu školu, koja je uređena, od prilagođenih toaleta, grijanja i niz prostorija koje se koriste za razne aktivnosti, među kojima je glazbena i likovna radionica, ali i kuhanje pekmeza i ostaloga što se prodaje u humanitarne svrhe.

Udruga "Zvono" jedina je udruga te vrste u Hrvatskoj koja je za rad na promicanju zaštite okoliša dobila priznanje "Zelenu povelju" Osječko-baranjske županije, naglasila je predsjednica "Zvona".

(Hina) xvsik ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙