FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: Mladi rado čitaju Shakespearea

Autor: vsik
OSIJEK,8. rujna, 2011.(Hina) - U povodu Međunarodnog dana pismenosti Proni centar za socijalno podučavanje u sklopu projekta "Regionalni informativni centar za mlade Osijek" danas je organizirao javnu raspravu pod nazivom "Koliko i što čitamo", na kojoj su učenici osječkih srednjih škola iznijeli svoja razmišljanja o školskoj lektiri, čitanju i onome što ih zanima vezano za knjigu općenito.

U raspravi je, uz mlade, prosvjetne djelatnike i predstavnike medija, sudjelovala i ravnateljica osječke Gradske i sveučilišne knjižnice Dubravka Farkaš, koja je istaknula da mladi čitaju knjige te da je tijekom ove godine na Odjelu za mlade posuđeno više od 11 tisuća naslova.

Velik dio knjiga odnosi se na školsku lektiru, no mladi žele čitati i drugo štivo. Po riječima učenika koji su sudjelovali u raspravi Shakespeare im je iznimno zanimljiv, ali nisu zadovoljni kako se on, kao i ostala djela iz obvezne lektire obrađuje.

Mladi su uglavnom isticali da nisu zadovoljni obveznom lektirom u srednjim školama, jer im je većina djela dosadna i nerazumljiva, te smatraju da program mora pratiti i nove trendove u književnosti. Usto, ističu da bi u obveznu školsku lektiru svakako trebala ući djela suvremenih domaćih autora.

Andrea Kobaš, pomoćnica voditeljice Proni centra, istaknula je kako se temom "Koliko i što čitamo" htjelo upozoriti sve one koji su uključeni u obrazovni sustav da moraju pažljivije osluškivati želje mladih te im što bolje približiti pojedine knjige. Naravno, kazala je, danas mladi velik dio vremena provode za računalima, ali treba ih zainteresirati i za dobro štivo, jer će u suprotnom knjigu zamijeniti reality show, internetska vulgarnost i slično.

Projekt "Regionalni informativni centar za mlade Osijek" koji se provodi u pet županija, financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Vukovarsko srijemska županija. Prošle godine financiranje je pomogla Osječko-baranjska županija.

xvsik ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙