FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FSK otvara berlinsko kazalište Shakespearovim "Othellom"

Autor: vlar
ZAGREB, 8. rujna 2011. (Hina) - Radikalnom interpretacijom Shakespearova "Othella", u režiji njemačke redateljske zvijezde Thomasa Ostermeiera, berlinski teatar "Schaubuehne am Lehniner Platz" otvorit će sutra u ZKM-u 9. festival svjetskog kazališta (FSK), najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare, kojoj je bio nazočan i redatelj predstave Thomas Ostermeier.

Riječ je o novom čitanju "Othella" koje ponovno aktualizira arhetipsku pripovijest o ljubavi, strasti i izdaji, premještenu u suvremenost. U predstavi se problematiziraju razni odnosi, od roditeljskih do muško-ženskih, ali poseban interes, ističe Ostermeier, posvećen je prijateljskom odnosu između Othella i Jaga koji dovodi do "eksplozivnog koktela emocija prezira i ljubomore".

Konflikt između dvojice muškaraca pratit će video u krupnim planovima Sebastiena Dupoueya, koji kadrira svako lice ponaosob, probijajući se u njihove duboke nemire, a spektakularnom dvoipolsatnom kazališnom doživljaju pridonijet će i živa glazba i fascinantna scenografija Jana Pappelbauma.

Ostermeierov "Othello" stoji između performansa, ekspresionističkih bravura i radikalnog fizičkog teatra, garantirajući, kako je istaknuto, estetski i politički čin koji će se dugo pamtiti.

"Thomas Ostermeier i berlinsko kazalište Schaubuehne am Lehniner Platz prijatelji su Festivala svjetskog kazališta od njegovih početaka", istaknula je umjetnička ravnateljica Festivala Dubravka Vrgoč, podsjetivši da su 2003. u prepunom HNK oduševili zagrebačku publiku svojim iščitavanjem dramskog klasika Henrika Ibsena "Nora ili Lutkina kuća". Prije dvije godine taj je ugledni redatelj zagrebačkoj publici priredio snažan performans s originalnom teatralizacijom Shakespearova "Hamleta".

Ostermeierov "Othello", u sklopu 9. FSK, bit će prikazan na pozornici ZKM-a u petak, 9. rujna, i subotu, 10. rujna.

(Hina) xvl ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙