FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: FAO indeks cijena hrane gotovo nepromijenjen u kolovozu

Autor: vmom
UJEDINJENI NARODI, 8. rujna 2011. (Hina) - Globalne cijene hrane u kolovozu su se u prosjeku uglavnom zadržale na razinama iz prethodnog mjeseca, unatoč rastu cijena žitarica koji je najvećim dijelom anuliran padom cijena ostalih roba sadržanih u indeksu, pokazalo je u četvrtak najnovije izvješće UN-ove Agencije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cijena hrane koji izrađuje agencija FAO u kolovozu je u prosjeku iznosio 231 bod, kliznuvši s 232 boda u prethodnom mjesecu. Za 26 posto je uvećan u odnosu na lanjski kolovoz, ali je za sedam bodova niži od rekordne vrijednosti iz veljače.

Među sastavnicama toga indeksa, rast cijena zabilježen je kod žitarica, što svjedoči o tome da rast proizvodnje koji se očekuje nije dovoljan da se kompenzira dodatna potražnja. Rast cijena također proizlazi iz kontinuirano niskih zaliha, zbog čega cijene žitarica ostaju visoke i promjenjive.

FAO-v indeks cijena žitarica u kolovozu je iznosio 253 boda, što je 2,2 posto više nego u prethodnom mjesecu, te 36 posto više nego u prošlogodišnjem kolovozu.

Rast cijena žitarica najvećim je dijelom kompenziran padom cijena većine drugih roba sadržanih u indeksu cijena hrane, i to posebice ulja i mliječnih proizvoda.

FAO-v indeks cijena ulja i masnoća nastavlja silazni trend započet u ožujku i u kolovozu je u prosjeku iznosio 244 bodova, ali i dalje bilježi visoke vrijednosti u povijesnim mjerilima. Indeks cijena mliječnih proizvoda u prosjeku je iznosio 221 bod, osjetno se spustivši s 228 u srpnju i 232 u lipnju, ali se i dalje drži u plusu za 14 posto u odnosu na godinu ranije.

Indeks cijena mesa u prosjeku je bio u visini 181 boda, jedan posto više u odnosu na prethodni mjesec. Indeks cijena šećera u prosjeku od 394 bodova u kolovozu bio je za dva posto manji na mjesečnoj razini, no ipak i dalje 50 posto viši u usporedbi s istim mjesecom lani.

Rast cijena žitarica proizlazi iz nastavljenog tijesnog odnosa ponuda i potražnje unatoč očekivanom povećanju proizvodnje. Svjetska proizvodnja žitarica u 2011. bi prema sadašnjim procjenama trebala dosegnuti 2.307 milijuna tona, što je tri posto više nego u 2010. Međutim, najnovija procjena snižena je za nekih šest milijuna tona u odnosu na procjene objavljene u srpnju.

Od važnijih žitarica razlog za zabrinutost predstavlja situacija s ponudom kukuruza, nakon što su snižene prognoze za urod kukuruza u SAD-u, najvećem svjetskom proizvođaču, zbog nastavljenih vrućina u srpnju i kolovozu. Prosječne cijene žita uvećane su za devet posto u kolovozu zbog snažne potražnje za žitom i sve manjih zaliha visokokvalitetnog žita. Očekuje se da će svjetska proizvodnja žita porasti za 4,3 posto, odnosno za 28 milijuna tona, i biti svega četiri milijuna manja u usporedbi s rekordnom 2009.

Cijene riže također su porasle zbog rasta cijene referentne tajlandske riže za pet posto, nakon promjene politike na Tajlandu, najvećem svjetskom izvozniku. Izgledi za svjetsku proizvodnju riže ipak ostaju povoljni, a proizvodnja bi trebala dosegnuti novu rekordnu razinu od 479 milijuna tona, što je povećanje od 2,5 posto u odnosu na prošlu godinu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙