FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković s predstavnicima mljekarskog sektora

Autor: tper
ZAGREB, 30. kolovoza 2011. (Hina) - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković razgovarao je danas s predstavnicima proizvođača mlijeka o aktualnostima u tom sektoru, odnosno o interventnim mjerama vezano za cijenu mlijeka te načinima i modalitetima isplate poticaja od 2012. kada počinje isplata po regionalnom modelu potpora (SPS model) kakav je u EU.

U ovoj je godini zabilježen trend smanjenja proizvodnje mlijeka i na godišnjoj će razini iznositi 4 do 5 posto, kazao je Čobanković u izjavi novinarima nakon sastanka.

Taj pad je uvjetovan značajnim problemima u sektoru, od problema preinvestiranosti, nelikvidnosti te strukturiranjem samoga sektora.

Došlo je i do smanjenja broja isporučitelja, no s druge se strane povećava isporuka po jednom isporučitelju što ukazuje na strukturiranje sektora i da u sektoru ostaju oni koji su se za to pripremili, rekao je ministar.

Ustvrdio je kako su ministarstvo i Vlada odlukama o štićenju cijene mlijeka kroz intervencije omogućili da smanjenje ne bude još drastičnije.

Podsjetio je da se od polovice 2009. išlo na određeni oblik štićenja cijene mlijeka, tako je bilo i u 2010., a u 2011. koja je referentna i u kojoj je došlo do smanjenja direktnih poticaja po litri mlijeka, išlo se sa štićenjima od 42 lipe po kilogramu mlijeka.

Taj iznos je zaustavio osipanje proizvođača i održao ovaj nivo proizvodnje, jer da nije bilo toga proizvodnja bi pala više od 15 do 20 posto, pa možda i više, kazao je ministar.

Isplata intervencije od 42 lipe po kilogramu, sukladno Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, ide do kraja ove godine, odnosno u ovoj će se godini platiti do konca listopada do kada postoji i odluka za intervenciju. O daljnjoj intervenciji (studeni i prosinac, koji se isplaćuju u prvim mjesecima 2012.) će se odluka morati donijeti početkom iduće godine, jer je to terećenje proračuna za 2012., istaknuo je ministar.

Kaže i kako je na današnjem sastanku dogovoreno da bi u idućoj godini isplata poticaja za mlijeko trebala ići u više obroka (mjesečno ili kvartalno), no o tome će se razgovarati krajem idućeg tjedna, na sastanku o isplati poticaja sukladno europskim propisima.

I proizvođači mlijeka ističu kako intervencije ministarstva od 42 lipe po kilogramu održava sektor, a smatraju kako bi ukidanje intervencije dovelo do poteškoća u poslovanju.

Ova je godina za proizvođače mlijeka izuzetno teška, zbog suše, rasta cijena žitarica i stočne hrane, kaže predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar napominjući kako se novac od intervnecije trenutno koristi za tekuće održavanje.

Rešetar smatra da bi i za 2012. isplata poticaja trebala ostati na mjesečnoj razini, jer je likvidnost proizvođača kroz godinu upitna pa bi, u slučaju promjene i u tom dijelu, bio upitan ostanak u proizvodnji mlijeka.

Vezano za legalizaciju farmi, Čobanković je rekao kako su donošenjem zakona i uredbe o nadoknadi za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata stvorene pretpostavke za legalizaciju.

Potrebna je još uredba vezana uz vodni doprinos gdje će cijena biti niska ili simbolična. Tako se stvaraju pretpostavke da financijski dio legalizacije objekata bude prihvatljiv za one koji će koristiti tu mogućnost, rekao je Čobanković.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙