FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkupna cijena jabuke tri kune

Autor: tjak
DONJI KRALJEVEC, 2. rujna 2011. (Hina) - Otkupna cijena za jabuku prve klase iznosit će tri kune po kilogramu, dogovoreno je na okruglom stolu Hrvatske voćarske zajednice održanom u sklopu 6. voćarskog sajma u Donjem Kraljevcu.

Od tog iznosa 2,20 kuna platit će otkupljivač, dok će preostalih 80 lipa subvencionirati Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Otkupna cijena za industrijsku jabuku bit će kuna po kilogramu.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković izrazio je zadovoljstvo dogovorom s voćarima ocjenivši kako su svi na dobitku.

Govoreći o ovogodišnjem urodu poljoprivrednih kultura, Čobanković je ocijenio kako je godina vrlo loša, prije svega zbog toplotnog udara, što se odrazilo na visokim cijenama poljoprivrednih proizvoda.

To znači da će poljoprivrednici ostvariti veći prihod po jedinici proizvoda nego ranijih godina, ali Čobanković nije presretan zbog visokih cijena, prije svega kukuruza, jer će zbog toga poskupjeti stočna hrana.

Čobanković se boji da to stočari neće uspjeti revalorizirati na cijeni žive stoke, kao ni mesna industrija na cijeni mesnih prerađevina, što će biti značajan udar na stočarstvo. Dodao je kako će biljna proizvodnja ipak biti bolja nego prošlih godina.

Također je poručio da se usprkos rezanju državnog proračuna na skoro svim razinama i stavkama u poljoprivredu nije diralo. Poljoprivredne subvencije i poticaji ostali su na prošlogodišnjoj rekordnoj razini od 3,6 milijardi kuna.

Čobanković je zajedno s potpredsjednikom Sabora Josipom Friščićem u Donjem Kraljevcu otvorio 6. međunarodni voćarski sajam koji traje od 2. do 4. rujna. Tijekom tri dana na tisuću četvornih metara predstavit će se 150 izlagača iz Hrvatske i zemalja u susjedstvu.

(Hina) xtjak ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙