FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UBS-ova prijetnja podigla euro prema franku

Autor: gple
LONDON, 29. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak poskočio prema švicarskom franku u oskudnoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta nakon što je švicarska banka UBS zaprijetila uvođenjem posebne naknade na depozite kako bi odvratila klijente od gomilanja franaka.

Euro je tako oko podneva ojačao prema franku više od jedan posto, na 1,1832 franka. Prema dolaru ostao je gotovo nepromijenjen na 1,4501 franak.

Dolar je također bio u plusu prema franku, i to 1,1 posto, te se njime trgovalo po 81,34 centima.

Franak je oslabio nakon što je švicarska banka UBS krajem prošlog tjedna zaprijetila da će uvesti posebnu naknadu na depozite kako bi odvratila klijente od toga da određene račune koriste za gomilanje franaka u uvjetima snažnih kolebanja na financijskim tržištima.

Švicarska središnja banka zanijekala da je utjecala na takvu odluku UBS-a a trgovci su konstatirali da prijetnja odvraća spekulante od transakcija koje potiču rast franka.

Strahovanja da će svjetsko gospodarstvo ponovno kliznuti u recesiju i da bi se dužnička kriza u eurozoni mogla proširiti i na bankovni sektor u regiji potaknula su ulagače da potraže utočište u franku.

Trgovina je u ponedjeljak bila oskudna zbog praznika u Velikoj Britaniji, pri čemu je u fokusu i dalje predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke, koji u petak u govoru na skupu u Jackson Hoelu nije objavio detalje novih poticajnih mjera za gospodarstvo ali je kazao da će produljiti rujanski sastanak kako bi razmotrio raspoložive opcije.

Njegov je govor u petak popravio raspoloženje na američkim tržištima dionica, koje se u ponedjeljak prelilo i na azijska i europska tržišta.

"Činjenica da Bernanke nije govorio o inflatornim rizicima pomogla je tržištima na dionica i pritisnula je dolar. No, više nema puno prostora za rasprodaje dolara i tržišta se okreću objavi zapisnika s prošlog sastanka Feda i ovotjednim podacima o američkoj zaposlenosti u kolovozu", tumači Manuel Oliver iz UBS-a.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙