FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NIS: Zagrepčani među najnezadovoljnijima u Hrvatskoj

Autor: dduk
ZAGREB, 6. rujna 2011. (Hina) - Stanovnici Zagreba među najnezadovoljnijim su građanima Hrvatske iako žive u gospodarskom, kulturnom i političkom središtu države, s najvećim BDP-om po stanovniku u odnosu na druge regije, pokazuju najnoviji podaci istraživanja Nacionalnog indeksa sreće (NIS) magazina Banka, agencije za istraživanje tržišta Hendal i osiguravajuće kuće Allianz.

Vrijednost NIS-a u najnovijem istraživanju za srpanj je 64,6 bodova na razini Hrvatske.

Po regijama je pak NIS najniži u sjevernoj Hrvatskoj - 62,2 boda, a u Zagrebu 63,1 bod.

Najoptimističniji su stanovnici Dalmacije (67,3), a slijede ih stanovnici Istre, Gorskog kotara i Primorja (66,2). Iza njih su stanovnici Like, Korduna i Banije (65,6) te Slavonije (64,4).

Zagrepčani su, uz stanovnike sjeverne Hrvatske, najlošijeg emotivnog stanja, procjenjuju da im je standard života najniži, a najnezadovoljniji su osobnim razvojem i socijalnom okolinom. Samo su stanovnici Dalmacije nezadovoljniji radnom okolinom od stanovnika Zagreba, pokazuju rezultati istraživanja.

Istraživači napominju da sva slična istraživanja u svijetu pokazuju da kvalitativni pokazatelji uvijek prate smjer kvantitativnih, odnosno da rast BDP-a prati i rast kvalitete života. Zagrepčani su po tome izuzetak jer su čak stanovnici najnerazvijenijih regija - Like, Korduna i Banije - izrazili veći optimizam u odnosu na Zagrepčane koji su ujedno najveći pesimisti u Hrvatskoj u pogledu procjene kvalitete života u sljedeće dvije godine, navodi se u priopćenju o NIS-u po regijama.

Pritom se napominje da kod ocjenjivanja sredina u kojima je najbolje živjeti, osim prihodovne strane, treba gledati i rashodovnu, prema kojoj su troškovi života u Zagrebu visoki. Podsjeća se i da Zagreb ima najveći prirez u državi, najskuplji najam stanova i parkiranje, visoke cijene komunalnih usluga i vode te da je posljednje poskupljenje vrtića za dio korisnika izazvalo nezadovoljstvo građana.

Osim što je očito život u Zagrebu preskup, posao je sve teže naći, navodi se u priopćenju i dodaje kako to potvrđuje i lanjsko istraživanje javnog mišljenja Eurobarometra o tome kako Europljani vide kvalitetu života u svojim gradovima, a koje je pokazalo da su tri najveća problema u Zagrebu - radno mjesto, kupnja nekretnina i zdravstvene usluge.

Također se podsjeća kako je istraživanje Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) iz 2008. godine pokazalo da Zagreb, uz Istarsku i Primorsko-goransku te Splitsko-dalmatinsku županiju, ima najbolje rezultate životnog zadovoljstva i sreće, kao i optimizma prema budućnosti. To što se UNDP-ovo istraživanje toliko razlikuje od istraživanja NIS-a, i to samo kada je o gradu Zagrebu riječ, znači da se u posljednje četiri godine život u Zagrebu jako pogoršao, mnogo više nego u drugim regijama, navodi se u priopćenju.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙