FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Zviždači" tema ovogodišnjega Zagreb! Festivala

Autor: ipet
ZAGREB, 5. rujna 2011. (Hina) - "Zviždači" i njihov doprinos javnom interesu i društveno-političkom napretku tema su Zagrebi! Festivala koji će se ove godine četvrti put održati od 9. do 11. rujna na nekoliko mjesta - na Trgu bana Josipa Jelačića, u Ilici, u kinu Europi i Dokukinu.

Taj društveno angažirani festival ove će godine ugostiti jednog od najpoznatijih "zviždača" - Jeffreyja Wiganda, najvećega boraca protiv pušenja te borca za etičnost u poslovanju korporacija i javne uprave, najavljuju organizatori festivala.

Wigand je bivši potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj u američkoj duhanskoj tvrtki "Brown & Williamson" i javnosti je u emisiji "60 minutes" otkrio kako duhanska industrija dokazano kancerogenim aditivima u pušača stvara izrazitu ovisnost, a sebi bilijunsku dobit. Svjetsku slavu Wigand je stekao kada je njegova "zviždačka" priča prenesena na holivudsko platno u filmu "Probuđena savjest" (The Insider) Michaela Manna.

Na okruglome stolu Wigand će razgovarati o problematici i usporediti iskustva s hrvatskim "zviždačima" - prosvjetnom inspektoricom Nadom Stanović, Srećkom Sladoljevim iz Imunološkog zavoda, Robertom Matijevićem iz Carine i Damirom Mihanovićem iz Croatia osiguranja.

Tijekom festivala predstavit će se francuska plesna skupina "Beau Geste", prikazat će se bogat dokumentarno-filmski program sa "zviždačkom" tematikom u suradnji s Dokukinom, a na svečanom otvorenju festivala bit će otkriven privremeni spomenik u zlatu jednom od najpoznatijih hrvatskih konceptualnih umjetnika, performeru i redatelju avangardnih filmova Tomislavu Gotovcu kao hommage njegovu radu "Volim Zagreb" iz 1981.

Festival sufinanciraju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Veleposlanstvo SAD-a, Hrvatski audiovizualni centar, Institut "Francais" i Turistička zajednica grada Zagreba.

(Hina) pp/xipet ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙